Кравата Пенка продължава да вълнува цяла Европа. И да е обект на сериозно обсъждане и на брифингите на Европейската комисия.

Днес историята ѝ беше обвързана с темата за напускането на Великобритания.

Главният преговарящ на ЕС по Брекзит Мишел Барние се е срещнал тази сутрин в Брюксел със своя британски колега Дейвид Дейвис, съобщи говорител на Европейската комисия, предаде БТА.

Говорителят отбеляза, че двамата събеседници са обсъдили хода на преговорите, както и бъдещите отношения между ЕС и Лондон, но не даде подробности. Той коментира обаче българското добиче.

"На въпрос за съдбата на кравата Пенка, която пресече българско-сръбската граница, той заяви, че това е пример за възможността някой, напуснал Общността, да се върне обратно".

Медиите в Европа също отбелязаха днес щастливата развръзка на тази драматична история - кравата ще живее. Пенка беше заплашена от смъртна присъда, защото за кратко отскочи в Сърбия и след това се завърна в родното си място без документи, които ЕС изисква и които удостоверяват, че тя няма определени заболявания.

 
"Българската крава, която напусна ЕС и се върна след няколко дни, избегна смъртта след международна кампания за спасяването ѝ", съобщава днес АФП. Новината влезе и в Евронюз.

Въпросът беше отнесен даже до ЕК, а Пол Макартни подписа петиция за спасяването на животното. До понеделник, когато се разбра, че Пенка е помилвана, петицията до европейските институции беше подкрепена от 30 750 души.

"Феновете на Пенка я нарекоха "най-прочутата българска жена" и споделяха историята ѝ с хаштаг #SavePenka. За нея дори беше написана песен, разказваща за кравешката одисея", припомня агенцията.

По време не петъчния си брифинг говорителката на ЕК Ана-Касия Итконен трябваше подробно да отговаря на въпроси за Пенка.

Медийният редактор на "Гардиън" Джим Уотърсън посвети днес туит на избавлението на кравата. 

"Дейли телеграф успя да спаси бременната българска крава (Пенка всъщност се оказа, че не е бременна - бел.ред.) от убиване заради правилата на ЕС за карантината. Пенка вече може да живее свободна от игото на Брюксел и да свърши живота си по традиционния начин - в кланицата", написа той.