Котировките на биткойна рязко се понижиха днес, след като вчера хакери откраднаха милиони от южнокорейска борса за криптовалути, съобщи германският в. "Ханделсблат". 

Курсът на най-популярната дигитална валута се срина с 13 процента до двумесечен минимум от 6650 долара по-рано днес. В началото на годината един биткойн се търгуваше за близо 10 000 долара, което означава, че оттогава стойността му се е понижила с над 50 процента. 

Южнокорейската платформа Coinrail съобщи, че вчера хакер е откраднал 30 процента от търгуваните на нея дигитални пари. Борсата не посочи точния размер на откраднатите криптовалути, но според местни медии стойността им достига 40 млрд. вона (около 31 милиона евро). 

Последните две седмици за инвеститорите в биткойни бяха спокойни, след като през изминалите месеци светът на криптовалутите често бе обект на кражби, пазарни манипулации и пране на пари.

Борсата Coinrail е сравнително малка търговска площадка и според източници от бранша не е член на някоя регулирана група. 

Атаката отново показва колко уязвими са малките борсови оператори с ниски стандарти за сигурност от хакерски нападения, посочва Ким Джин Хуа, представител на Корейската асоциация на блокчейн индустрията.