Жените, които поклащат таза си, докато се движат, са смятани за по-привлекателни, съобщи в. "Мирър".

Проучване на учени от университетa в Портсмут показва, че начинът, по който една жена се движи е не по-малко важен от формата на тялото й, що се отнася до това дали околните я смятат за привлекателна.

Учените заснели 37 жени с различни типове фигури, които вървели по бягаща пътечка и били облечени с клин и тениска. Те поставили светлоотразителни маркери на глезените, коленете, бедрата, рамената, лактите на жените, на ключицата, пъпа и по средата на челото им. После от видеата било изрязано всичко, освен светещите точки, а дължината им била сведена до 10 секунди. Клипчетата били показани на 14 жени и 11 мъже, които трябвало да определят привлекателността на фигурите от 1 (изключително непривлекателно) до 7 (изключително привлекателно).

"Проучването разкрива, че сме по-склонни да възприемаме една жена като привлекателна, ако поклаща ханша си и върви с малки стъпки", каза д-р Ед Морисън, ръководител на проекта.

"Ще бъде интересно да проверим дали хората могат съзнателно да променят походката си, за да привлекат или отблъснат партньори. Използването на подобно знание в смисъла на еволюционната психология ще е като носенето на червено червило и очна линия. И двете са сигнали за плодородие, младост и здраве."