Срещата с Ким мина по-добре от очакванията и ще бъде подписан двустранен документ, това каза американският президент Доналд Тръмп, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес. Разговорите между двамата продължиха час и половина. След това започна официалният обяд на двете делегации.
 

"Целият свят гледа и мнозина ще сметнат тази необичайна среща за нещо от научната фатастика."

Тази фраза, казана от севернокорейския лидер Ким Чен Ун, бе разпространена от преводаческия пул два часа след началото на разговорите с Тръмп в Сингапур.

Двамата лидери се ръкуваха и така започнаха историческата си среща на остров Сентоса, предадоха световните агенции. В 9 ч. (4 ч. българско време) стартира рандевуто в хотел "Капела".

 

Диалогът ще бъде посветен на закриването на севернокорейската ядрена програма в замяна на вдигане на дипломатическите и икономическите санкции срещу затворената комунистическа страна.

Друг от обсъжданите въпроси ще бъде търговията и икономиката, включително евентуалното откриване на затворения преи две години специален индустриален комплекс "Кесон", който е в Северна Корея, но се стопанисва от Южна Корея.

А според Би Би Си е възможно в края на срещата да бъде огласена и мирна декларация за двете Кореи.

"Чувствам се прекрасно. Ще имаме големи разговори и мисля, че ще постигнем успехи. Със сигурност ще бъде изключително успешно. Чест е за мен. Ще установим страхотна връзка, без съмнение", заяви президентът Доналд Тръмп, преди с Ким да се оттеглят за разговор очи в очи.

А Ким сподели: 

"Е, не е лесно да стигнем дотук. Миналото и старите предразсъдъци и практики бяха препятствия пред нашия път. Но ние ги преодоляхме всички и ето ни тук днес."

След тези думи Тръмп и Ким отидоха да разговарят на четири очи в хотела, където пристигнаха един след друг. Тръмп и Ким си размениха няколко думи, вървейки заедно по червен килим пред американски и севернокорейски знамена - до скоро нещо немислимо, отбелязва Франс прес. Президентът на САЩ постави ръка на гърба на севренокорейския лидер и го насочваше към стаята.

Тръмп не изневери на своя стил - в тъмен костюм и с червена вратовръзка. Ким е облечен в обичайната за него черна куртка и носи в ръка очила и черна папка, посочва БТА.

Разговорът на четири очи мина бързо и бе само с преводачи. Той продължи 38 минути. Тръмп бе доволен от него.

"Много, много добра беше срещата ни. Имам отлични отношения с Ким", посочи той.

След това двамата продължиха преговорите в присъствието и на делегациите.

Началото на преговорите с делегациите.

Ким изрази увереност, че диалогът ще бъде успешен, а Тръмп отвърна, че сигурно ще бъде успешен и че гледа напред и с готовност да работи с него, предаде Си Ен Ен.

По-рано  тази сутрин Тръмп и Ким отпътуваха за остров Сентоса от хотелите в Сингапур, където са отседнали.

Тръмп и Ким пътуват за срещата.

Това е първата среща между действащ американски президент и севернокорейски лидер.

Южнокорейски журналисти обърнаха внимание на факта, че Ким е дошъл 7 минути по-рано от Тръмп. Според корейските традиции това е знак на уважение към по-възрастния. Предполага се, че Ким Чен Ун е на 34 години. А Доналд Тръмп ще навърши 72 след два дни - т.е. той е над два пъти по-възрастен от Ким.

Въпросът, който почти със сигурност няма да бъде обсъждан, ще бъде този за човешките права, каза пред Би Би Си проф. Робърт Кели от университета в южнокорейския град Пусан. Според него причината е, че Пхенян винаги реагира гневно, когато от Вашингтон заговорят по темата. Тя е проваляла предишни преговори с режима в КНДР.

Президентът на САЩ обяви точно преди начолото на разговорите, че икономическият му съветник Лари Кудлоу е получил сърдечен удар, предава AFP.

„Нашият скъп Лари Кудлоу, който работеше толкова много по търговията и икономиката, току-що е получил сърдечен удар. В момента той е в медицински център "Уолтър Рийд“, написа Тръмп в социалната мрежа туитър.

Кудлоу защити преди два дни позицията на Тръмп за оттегляне от общото комюнике на Г-7 заради поведението на премиера на Канада и обяви, че Джъстин Трюдо е забил нож в гърба на САЩ.

Очаквайте подробности.