САЩ разшириха списъка със санкции срещу Русия, включвайки още три руски компании и три физически лица, предаде Нюз.ру. 

Както личи от публикация в сайта на Министерството на финансите на САЩ в списъка са включени петербургските компании Digital Security и "Дайвтехносервис". Освен тях ограничителни мерки има и за Научноизследователския институт "Квант".

Като основание за включването в черния списък се сочат връзтите им с Федералната служба за сигурност, приемничката на КГБ.

Трите физически лица, върху които се налагат наказания, са Олег Чириков, Владимир Каганский и Александър Трибун, които са свързани с петербургските фирми.

Компанията Digital Security се занимава с консултации в областта на сигурността, а "Дайвтехносервис" е специализирана за водолазно оборудване, аварийно спасителни подводни операции, водолазни екипировки и подводничарски инструменти. "Квант" разработва и обслужва електронноизчислителни комплекси със специално и гражданско предназначение.

"САЩ отвръщат на враждебните действия, които по указание на Русия и неините военни и разузнавателни служби увеличават потенцияла й за кибератаки. Попадналите под санкции структури се занимават с подобряване на руския потенциал в киберсферата и подлагат на риск сигурността на САЩ и техните съюзници", заявява министърът на финансите Стив Мнучин.