С Русия и Турция сме се разбрали газът да мине през България, домашното ни е да кажем как. Това заяви Бойко Борисов след среща с премиера на Турция Бинали Йълдъръм, съобщи "Фокус". Борисов уточни, че България още преговаря с ЕК.

"Имаме уверението на турската и руската страна, че намирайки подходяща допустима от ЕК формула, ще намерим как да транспортираме газа през Сърбия, Унгария, Македония, Албания. Всичко това стои на масата, имаме най-приятелската подкрепа", коментира Борисов от Турция.

Йълдъръм заяви, че Анкара приема България като стратегически партньор в енергетиката.

"Между двете страни туристическият обмен се е увеличил още повече. България е една от топ държавите с туристи в Турция. Тя е пета в класацията. Това също допринася за добрите ни отношения", заяви Йълдъръм.

Той благодари на Борисов за срещата между ЕС и Турция във Варна преди няколко месеца. И оцени отношенията между двете страни като специални.

"Ние сме пример за добри съседи, които си помагат и се уважават", добави той.

В края на юни ще бъде открито разширяването на газопровода за Турция в участъка между компресорна станция "Лозенец" и очистно съоръжение "Недялско". Според Борисов проектът е ключов за развитието на съществуващата междусистемна свързаност между България и Турция и обеща да бъде открит до края на българското европредседателство, което изтича на 30 юни.

В края на май министърът на енергетиката Теменужка Петкова вече съобщи, че интерконекторът ще бъде открит предсрочно на 27 юни. Ако се стигне до реализацията на проекта за отклонение на "Турски поток" през България, ще бъде изграден 10-километров участък от турската входна газова точка Малкочлар до компресорна станция "Странджа", обясни тогава тя.  

 "Изпълнени са всички строително-монтажни работи, предстои въвеждането на строежа в експлоатация. С изграждането на лупинга ще се увеличи възможността за транзитиране на природен газ от България към Турция за 14 млрд. куб. м до 15,7 млрд. куб. м годишно. Наред с това ще може да се транзитира природен газ и в реверсивна посока - от Турция към България", обясни Борисов.

Министърът на икономиката Емил Караниколов ще остане на официалното откриване на  газопровода ТАНАП, това събщи българският премиер на турския си домакин. По тръбата ще се транспортират 16 милиарда кубически метра азербайджански газ годишно. От тях шест милиарда са предназначени за Турция, а останалите 10 милиарда след две години ще бъдат доставяни на европейските пазари по продължения на газопровода. ТАНАП е част от проекта за Южен газов коридор, който включва три тръбопровода. Това са Южнокавказкият от Азербайджан през Грузия до Турция (газопроводът Баку - Тбилиси - Ерзурум), Трансанадолският (ТАНАП) през територията на Турция и Трансадриатическият (ТАП), който през Гърция и Албания трябва да достигне до Италия. България също има интерес да бъде транзитна страна на синьото гориво. Суровината се добива от азербайджанското находище "Шах Дениз".

Двамата са обсъдили и срещата между Борисов и руския президент Владимир Путин, стана ясно след срещата.