Ефективна командна структура, подсилена от пехотно присъствие, силна въздушна отбрана и приложима стратегия за подкрепления. Това са предпоставките за ефективна отбрана на източния фланг на НАТО, които одобриха президентите на източноевропейски страни-членки на Алианса.

Т.нар. Варшавска декларация бе подписана в събота от президентите на Полша, Словакия, Унгария, Румъния, България и трите балтийски държави - Естония, Латвия и Литва, както и и парламентарен представител на Чехия (т.нар. група Б9*).

В текста на документа, подписан от българския президент Румен Радев, се отбелязват продължаващите "дестабилизиращи действия на Русия на територията на алианса, продължаващото изграждане на капацитета й за нападение както в конвенционална, така и в хибридна война", които "целят да предизвикат алианса и нанесат удар на евроатлантическата сигурност".

Като отговор на заплахата, страните от Източния фланг на НАТО предвиждат "изграждането на съгласуван и интегриран подход за отбрана, подкрепен от ефективна командна структура, подсилена от пехотно присъствие, силна въздушна отбрана и приложима стратегия за подкрепления".

За събитието сайтът на президентството изпрати прессъобщение, което информира за изказванията на българския президент Румен Радев. Текстът на декларацията обаче не е публикуван.

"Румен Радев открои укрепването на стабилността, продължаването на реформите, изграждането на добросъседски отношения и насърчаването на евроатлантическата перспектива за Западните Балкани като ключов приоритет за България", се казва в прессъобщението.

Ето го и пълния текст на декларацията, публикуван на сайта на латвийското президентство:

 

Ние, президентите на Република България, Република Естония, Унгария, Република Латвия, Република Литва, Република Полша, Румъния, Словашка република и председателят на камарата на депутатите на Чешка република, се събрахме във Варшава на платформата за консултации и диалог “Букурещ 9”, за да потвърдим ангажимента си към Организацията на Северноатлантическия договор, споделим виждания по множество предизвикателства и заплахи в евроатлантическата зона и подчертаем решимостта ни да им отговорим единни заедно с нашите съюзници и партньори.

Потвърждавайки, че НАТО остава в центъра на нашата сигурност и обща отбрана и че страните са твърди в солидарността си и готовността да развият сътрудничеството си за по-добър отговор на всички заплахи за сигурността, както и в приноса си към задачите на алианса;

Уверени, че предстоящата среща на върха на НАТО допълнително ще подсили алианса и най-вече неговата способност за подсилване на отбраната, като препотвърждаваме готовността и решителността си ефективно да възпрем и защитим всички надигащи се заплахи  и предизвикателства над сигурността, както и да допринесем за стабилността отвъд границите на алианса, в духа на 360-градусовия подход, включително чрез увеличаване на готовността и действията на алианса; 

Приветствайки нарастващото участие на съюзниците ни в региона като знак на солидарност и силна отдаденост към сигурността ни и в този контекст подчертавайки засиленото военно присъствие на

Съединените щати и Канада в Европа, което препотвърждава силата на трансатлантическата връзка;

Отбелязвайки с дълбоко притеснение, че Русия продължава дестабилизиращите си действия и политики отвъд границите на НАТО, както и на територията на алианса, заедно с продължаващото изграждане на капацитета й за нападение както в конвенционална, така и в хибридна война, и агресивното й поведение,  заплашващо визията ни за единна, свободна и мирна Европа, което в основата си цели да предизвика алианса и нанесе удар на евроатлантическата сигурност;

Осъждайки факта, че напредъкът по разрешение на конфликтите в съседство остава в застой като незаконното и нелегитимно анексиране на Крим, дестабилизирането на Източна Украйна и предизвикателствата над териториалната цялост на Грузия и Република Молдова продължават;

Като сме силно притеснени са сложните заплхи и предизвикателства, издващи от съседите ни от Юг, простиращи се от конвенционална война, тероризъм, масови вълни имиграция, до разпространението и средствата за доставяне на оръжия за масово унищожение; 

Препотвърждавайки ангажимента ни към политиката на отворени врати на НАТО;

Се съгласихме:

1. Оставаме напълно ангажирани в изпълнението на всички инициативи, които са част от присъствието на НАТО в Източния фланг, както и мерките приети досега за подсилване на капацитета за възпиране на алинса и способността му за колективна отбрана на всички членове на НАТО по земя, въздух и море, както и в киберпространството.  

Приветстваме прогреса направен дотук за разполагане на допълнително присъствие в Прибалтика и Черноморието, както и сме готови да подсилим усилията ни да гарантираме сигурността си във всички сфери – чрез принос от съюзниците ни, учения, планиране и приготовления по командване. 

2. Срещата на върха на НАТО през 2018 трябва допълнително да подсили единството ни и в духа на 360-градусовия подход, да предостави многостранен отговор пред настоящите предизвикателства пред сигурността ни, включелно срещу хибридните заплахи, пред които съюзниците са изправени. 

За да подсигурим съгласуваност между съюзническите усилия и допълнително подобрим готовността на алианса, трябва да надградим ключовите решения от Уелс и Варшава. 

Трябва да се отдели дължимото внимание на изграждането на съгласуван и интегриран подход за отбрана на Източния фланг, подкрепен от ефективна командна структура на НАТО в региона, подсилена от пехотно присъствие, силна въздушна отбрана и приложима стратегия за подкрепления. 

Затова нарастването на готовността за отговор на силите на НАТО и военната мобилност на територията на алианса е ключова за възпирането и отбраната на Източния фланг на НАТО. Оставаме готови за допълнителен прогрес в тази насока. 

3. За да подсилим цялостния капацитет на НАТО, ще продължим да инвестираме в собствената ни сигурност. Решени сме да гарантираме, че страните ни изразходват или вървят към изразходването на поставената цел за 2% от БВП за отбрана, както бе решено на срещата на върха на НАТО в Уелс. Ще продължим да инвестираме в съвременен военен капацитет, за да допринесем за операциите и мисиите на НАТО. 

4. Оставаме твърди в решителността ни да показваме стабилност отвъд територията на алианса, за да се справяме с комплексни заплахи и предизвикателства – от конвенционална и хибридна война, тероризъм, масова имиграция до разпространението на оръжия за масово унищожение. Развивайки отбранителния капацитет на партньорите ни и устойчивостта им пред заплахите и предизвикателствата остава приоритет на политиката на алианса към съседните страни.

Подкрепяме нуждата за по-стратегически, фокусиран и съгласуван подход на НАТО към Юга, включително подобряване на способността на алианса да предвиди криза и очакваме допълнителни решения по това направление на задаващата се среща на НАТО. Ще продължим да подкрепяме и допълнително подсилваме общите ни усилия за борба с тероризма, който е пряка заплаха за населението ни, включително с принос към световната коалиция за борба с "Даеш", както и участието ни в операции, мисии и дейности на НАТО – мисията за решителна подкрепа и планираните военни учения на НАТО в Ирак са на преден план. 

5. Подходът на НАТО към Русия, основан да възпиране и увеличаване на отбранителния капацитет, както и откритост за политически диалог, както бе решено на срещата във Варшава, продължава да бъде пътят напред и наша политика. Желаният резултат за диалог с Русия ще бъде постигнат, когато Москва се върне към зачитането на международното право и международните ѝ задължения и когато отбранителният капацитет на НАТО е силен.

6. Успешната политика на отворени врати на НАТО ефективно допринася за подсилването на мира, доброто управление, сигурността и стабилността в Европа и отвъд. Окуражаваме партньорите, които искат да се присъединят към алианса, да продължават да привеждат нужните реформи и приготовления за членство, включително напълно изпълнявайки ангажиментите и задълженията си. Продължаваме да ги подкрепяме и очаквакваме, че на срещата на върхва на НАТО ще бъдат взети решение за следващите стъпки, оценявайки всеки кандидат според действията му. Членството в НАТО е ключово, за да помогнем на партньорите ни да повишат устойчивостта си, да напреднат в реформите и да им помогнем в техния европейски и евроатлантически път. Ще продължим да подкрепяме Грузия, Република Молдова и Украйна, както и на страните от Западните Балкани, по отношени на съответните им стремежи. 

7. Оставаме напълно ангажирани да приложим на практика сътрудничествота между НАТО и ЕС по отношение на Общата декларация от Варшава. Смятаме, че е необходима да се подчертаят постиженията и приоритетите на сътридничество в нова, ориентират към резултатите Обща декларация на НАТО и ЕС. 

Приотетите на сътрудничеството между НАТО и ЕС включват, но не са ограничени до: военна мобилност и подобрена инфраструктура, противодействие на хибридни заплахи, подсилване на устойчивостта на страните партньори от Западните Балкани и източните ни съседи, киберсигурност и стратегическа комуникация. Особено внимание трябва да се отдели на военната мобилност, надграждаща Планът за действие на ЕС.

Бъдещето на политиката на ЕС в областта на сигурността и отбраната се основава на инклузивност, недублиране, близко сътрудничество и изграждане на ПЕСКО (европейските отбранителни сили - б.р.) с цел да изпълнява конкретни проекти и запълни набелязаните липси. 

Препотвърждаваме готовността си да продължим срещите във формата на платформата за консултации и диалог "Букурещ 9" като средство да насърчим общия подход и допринесем за евроатлантическата сигурност.

*Регионалната инициатива Б9 възникна през 2015 година в Букурещ. Затова и групата държави беше наречена Букурещ 9. Тя иска да бъде единният глас на източния фланг на НАТО, както и да се погрижи за това на срещите на върха на Алианса  проблемите на източноевропейския регион да бъдат чути.