Мохамед Салах, един от най-нашумелите футболисти в света, понася критики заради това, че приема поканата на чеченския лидер Рамзан Кадиров да отскочат заедно до стадиона в Грозни, където ги очакваха хиляди фенове.

Асът на "Ливърпул" и тимът на Египет едва били пристигнали в Грозни за световното и Кадиров с лекота успял да го измъкне от хотела на "фараоните". Салах почивал в стаята си и се готвел за тренировка, когато бил уведомен, че в лобито го чака "много специален човек".

Когато слязъл, видял Рамзан Кадиров с цял антураж. Двамата разменили няколко думи. Голмайстор № 1 на Висшата лига за миналия сезон бързо се съгласил да придружи Кадиров и компания за бърз "тур за овации" до стадиона.

След обиколка на арената, снимки и т. н. бил върнат в хотела.

"Ето пример как Кадиров опитва да се възползва от това, че един от отборите на световното отседна в Чечения, коментира Рейчъл Денбър, директор за Европа и Централна Азия на организацията Human Rights Watch. - Беше ясно, че ще се случи. Наслаждава се на специалния момент. Същевременно действа безскрупулно в Ченения. Търси всякакви начини за политическа пропаганда."

В социални мрежи и в коментари в медии Салах е подложен на критика, че си е позволил да угоди на човек с репутацията Кадиров. Други го защитават, че просто не е бил в състояние да откаже.

Самият избор на Египет за база по време на световното - град Грозни, в който живеят предимно мюсюлмани, но с потъпкани права, вече беше широко дискутиран. Ейхаб Лехейта, директор на националния тим, заяви снощи, че щабът на селекцията не съжалява за избора си.

Когато бе запитан за случката с Кадиров и Мо Салах, той отвърна следното:

"Обърнете се към ФИФА за коментар."

Рамзан Кадиров реално е собственик на "Ахмад" (Грозни), за който някога играеше Благой Георгиев (когато отборът се казваше "Терек"). Бившият национал бе един от любимците на Кадиров, който понякога му правеше скъпи подаръци.