Баобабите, смятани за символ на африканската савана, умират по неизяснени причини. Група международни учени установява, че по-голямата част от дървесните гиганти са загинали през последните 12 години и подозират, че това се дължи на климатичните промени. Все още обаче няма конкретни доказателства в подкрепа на това твърдение, предава Би Би Си.

Този дървесен вид е разпознаваем с огромните си размери и издръжливостта си при по-сурови условия. Баобабите могат да живеят стотици, дори хиляди години, тъй като са се приспособили към сухите местности. Затова учените от университети от Южна Африка, Румъния и САЩ определят смъртта на дърветата като „събитие с безпрецедентни размери“. Ясно е единствено, че баобабите не са загинали от епидемично заболяване.

„Подозираме, че смъртта на монументални баобаби може да е свързана поне отчасти със значителни изменения в климатичните условия, които влияят най-вече в Южна Африка – казват учените, ръководени от д-р Адриан Патрут от румънския университет Бабеш-Бойяи. – Въпреки това, необходимо е допълнително проучване, за да се потвърди или отрече предположението.“

От 2005 г. насам специалистите изследват древните африкански дървета с помощта на радиовъглероден анализ. Методът помага да установят структурата на вида и възрастта му. Така е открито, че 8 от 13-те най-стари и 5 от 6-те най-големи баобаби са или напълно загинали, или са загубили част от масата си. При изследваните представители част от стеблата били изсъхнали.

„Подозираме, че това е свързано с повишените температури и сушата – коментира д-р Патрут пред Би Би Си. – Много тъжно и шокиращо е да ги гледаме как умират.“

Случаите на загинали или пострадали дървета се наблюдават в Зимбабве, Намибия, Южна Африка, Ботсвана и Замбия. Всички са на възраст от хиляда до над 2 500 години.

"Площад Славейков"