В първите моменти от срещата си американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен Ун изглеждаха уверени. Въпреки че се постараха да демонстрират доминантно положение, експертите по поведенческа психология забелязаха знаци на притеснение и у двамата лидери.

По време на продължилото 13 секунди ръкостискане Тръмп следваше обичайното си поведение - протяга ръка пръв и потупва рамото, с което показва господстващо положение. Ким обаче не се даде лесно - той погледна американския държавен глава право в очите преди да се обърне към камерите.

Американският президент приятелски потупа Ким Чен Ун по рамото. Според психолозите така показва, че владее ситуацията.

"Всеки един от двамата се опита да издърпа другия по-близо до себе си. И двамата се бореха за доминантната позиция", коментира пред Ройтерс Алън Пийс, австралийски експерт по езика на тялото.

Да показва доминантно положение е обичайно за Тръмп, който е придобил уменията за това в кариерата си на бизнесмен и телевизионна звезда. Не е за подценяване и разликата в ръста на двамата лидери, която определено е в полза на президента на САЩ. Същото се отнася и за възрастовата разлика - Ким е почти наполовина по-млад от Тръмп.

Тръмп "сочи пътя" на севернокорейския лидер.

Тръмп се опита да разчупи ледовете като си поговори с Ким. През цялото време обаче той направляваше разговора. Жестовете му също са показателни - той насочваше с ръка севернокорейския лидер.

"Доналд Тръмп говореше помирително, но езикът на тялото му ясно казваше "Аз съм шефът тук!", казва още Пийс. "Ако не знехте кои са участниците в срещата, щяхте да помислите че са баща и малкият му син."

При срещата с Ким Тръмп не показа откритата враждебност като на срещата на Г7 в Канада миналата седмица, отбелязва Карен Лионг от базирана в Сингапур компания за развитие на човешките ресурси.

"Всеки път, когато те си стискат ръцете, можете да видите, че кокалчетата им побеляват - тези двамата са алфа мъжкари", коментира още Лионг пред Ройтерс. "За да се наложат над другия, и двамата се опитват да покажат здраво ръкостискане."

И за двамата обаче е било много трудно да скрият колко са изнервени, казва още експертът. Тръмп преплита пръсти, а погледът на Ким е насочен към пода през повечето време.

Поведението на двамата лидери по време на срещата издаваше нервност, смятат психолози.