Домашното насилие вече няма да е основание за получаване на убежище в САЩ, съобщи Би Би Си. 

Решението е на министъра на правосъдието и главен прокурор Джеф Сешънс. Системата бе замислена да защитава хора, бягащи от правителствени злоупотреби, аргументира се той.

Твърденията за преследване от престъпни банди също вече няма да се броят за основателен мотив за получаване на убежище, отбеляза Сешънс. 

"Самият факт, че дадена страна може да има проблеми с ефективното справяне с определени престъпления - като домашното и гангстерското насилие - или че определени групи от населението е по-вероятно да станат жертви на престъпление - не може сам по себе си да стане причина за искане на убежище", пише в решението на Сешънс.

Според активисти всяка година около 10 000 души получават убежище в САЩ, защото са обект на домашно насилие или преследване от престъпни групировки в родните си страни.

Голям брой граждани на централноамерикански държави като Гватемала, Хондурас и Салвадор, семейства и непридружавани малолетни, искат убежище в Съединените щати, бягайки от насилието в родните си страни, отбелязва Франс прес.

По-рано Сешънс заяви, че само 20 процента от тези молби са обосновани, припомня Франс прес.

В началото на миналия месец президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди да бъдат съдени всички хора, влезли незаконно в страната и децата да бъдат отделени от родителите си, когато семейства пресичат заедно границата. Съответният закон бе прилаган рядко при управлението на неговия предшественик Барак Обама, припомня БТА. Този май арестите на границата са били със 160% повече в сравнение със същия месец миналата година.