Ще ги е страх от кого? Първите, при които трябва да дойдат, е при нас.

Това каза пред Цветанка Ризова пред бТВ вътрешният министър Валентин Радев. Той коментира, че няма да подава оставка засега.

"В Ботевград има нещо", обясни пред телевизията най-висшият ръководител на МВР, за да обоснове защо не са ги потърсили, след като днес се срещна и с ръководството на полицейската и местната власт в балканския град. Според него проблемът е, че хората неизвестно защо ги е страх, след като цял месец Владимир Пелов и Радослав Колев се крили в апартамент. Накрая се оказа, че куп лица са знаели за това.

"Аз ги знам всичките и на оперативката си ги повтаряме", обяви вътрешният министър по повод изчезналите крадци на банкомат, които МВР изпусна при мащабна заградителна акция с над 250 служители и тежка техника около Перник.

В Англия имало случаи, в които се казва "това е досъдебно" и веднага журналистите спирали да питат - това било въпрос на култура. Това обясни Радев на въпрос как така у нас телефонните измамници, убийството на шефа на фирма "Агресия" (Александър Антов, б;.р.) и куп други неща остават неразкрити.

"И го виждам в очите на хората, и на служителите това желание за работа, и това ме прави - така - да съм оптимист", заяви Валентин Радев.

Затова той нямало да подаде оставка "както го направи Бисер" - защото вярва, че хората ще се справят.

Днес Радев, главният секретар на МВР Младен Маринов и директорът на ГД „Национална полиция“ Христо Терзийски  проведоха работна среща със състава на РУ-Ботевград и с кметовете на общината.

Те се запознаха отблизо с изпълнението на задачите на полицейското управление, с проблемите, както и с редица въпроси, свързани със сигурността на района и поставени от местната власт, съобщава МВР.

РУ-Ботевград  работи в намален състав след големите съкращения, извършени през 2015 г. -  този проблем посочиха и професионалистите и кметовете на общината, поясни на брифинг след срещата вътрешният министър. Той уточни, че е в Ботевград не заради случая  Пелов, а защото още преди това е получавал сигнали за района.

"Веднага вземаме няколко мерки, конкретизира министър Радев. Първата от тях е, че ще оставне засиленото полицейско присъствие до нормализиране на обстановката. На второ място се договорихме да се провеждат такива срещи всеки месец, за да се отчитаме какво правим за сигурността на гражданите и за да чуем местната власт дали работим в правилната посока и какво още можем да направим. На трето място – няма да командироваме полицаи от РУ-Ботевград по морето по време на летния сезон, както и по повод на други възникнали събития."

Вътрешният министър допълни, че продължава цялостният анализ по случая с Пелов. Той посочи, че е доволен от работата на Районното полицейско управление, а дали ще има промени – това ще стане ясно от анализа на професионалното ръководство. Министър Радев е уверил състава, че се полагат всички усилия за оптимизиране на условията на работа, за подобряване на перспективността и възможностите за кариерно израстване на служителите, така че те да са мотивирани при изпълнение на задълженията си.