Партията на свободата на холандския краен националист Герт Вилдерс ще организира конкурс за карикатури на пророка Мохамед, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

От партията уточняват, че намерението да се организира състезанието в обезопасените си офиси в холандския парламент е било одобрено от холандската служба за борба с тероризма.

Публикуването на карикатури на ислямския пророк Мохамед е предизвиквало бурни реакции в миналото. 
През 2015 г. ислямистки екстремисти убиха 12 души в парижкия офис на френския светски сатиричен вестник "Шарли ебдо", който беше публикувал карикатури на пророка Мохамед, а през 2005 г. отпечатването на дузина такива карикатури в датски вестник предизвика кървави протести в редица мюсюлмански страни.

Партията на свободата на Вилдерс е най-голямата опозиционна сила в парламента, след като стана втора на изборите през март. Вилдерс е призовавал за забрана на Корана и е заявявал, че ислямът е тоталитарна религия.

"Свободата на словото е застрашена, особено за критици на исляма. Не бива никога да допускаме това. Свободата на словото е най-важната ни свобода", се казва в изявление на Вилдерс.

Конкурсът в холандския парламент ще се състои по-късно тази година. За съдия е поканен американският карикатурист Бош Фостин, който спечели подобно състезание в Гарланд, щата Тексас, през май 2015 г.