Вече близо месец Българската народна банка (БНБ) отказва да предостави информация кои български банки са заявили интерес към финансирането на сделката по придобиване на активите на ЧЕЗ в България от фирмата "Инерком" на Гинка Върбакова.

Това обяви от парламентарната трибуна председателят на специално създадената в Народното събрание комисия, която трябваше да обследва сделката, Жельо Бойчев (БСП).

Бойчев припомни, че комисията е излязла още на 17 май с доклад и решение по въпроса. В него парламентът настоява БНБ да предостави информация за поетите финансови ангажименти от български банки по сделката с "Инерком България" за придобиването на активите на ЧЕЗ в страната. 

„Мина почти месец и това решение на Народното събрание не се изпълнява“, посочи Бойчев. 

И призова парламентарния шеф Цвета Караянчева: „БНБ да предостави по надлежния ред информация за поетите финансови ангажименти от български банки за финансирането на сделката. Надявам се да предоставите запитване към БНБ и да получим отговор“.

„Това ще бъде много ясен тест за това ние република на българските граждани ли сме или република на българските банки“, каза в заключение депутатът от левицата.

А Караянчева бе лаконична: 

„Ще разгледам въпроса и ще отправя съответното запитване.“

Информацията от БНБ беше поискана и докато временната парламентарна комисия проверяваше обстоятелствата около обявената сделка за ЧЕЗ. Но от държавния трезор отказаха да я предоставят. Затова се наложи Народното събрание да поиска данните чрез въпросното решение. 

Докато сагата „ЧЕЗ“ се вихреше, излязоха в медиите - в това число и чешките - имената на няколко банки, готови да участват в сделката. Някои потвърдиха, други отрекоха, а трети се позоваха на банковата тайна. Става въпрос за Първа инвестиционна банка, Уникредит Булбанк и Българската банка за развитие. По отношение на последната председателят й Стоян Мавродиев твърди, че е издал на потенциалния купувач "Инерком" на Гинка Върбакова стандартно и нищо незначещо писмо, което неясно защо е прието от мениджмънта на ЧЕЗ като поет ангажимент.