Следваща среща Тръмп-Ким Чен Ун в София "си пожела" бившият външен министър на България Соломон Паси, докато коментираше историческата среща на американския президент и севернокорейския лидер в Сингапур. 

Паси разказа каква е българската следа и принос към отношенията на Северна Корея със Запада. И съжали, че този принос не е бил припознат от ЕС. 

„Целите на президента на САЩ Доналд Тръмп са да бъде преизбран през 2020 г. и да получи Нобелова награда за мир, която най-вероятно ще сподели с Ким Чен Ун. Общата цел на двамата е „аз ти давам всичко, ако ти ми дадеш всичко”, което в крайна сметка ще се случи”, заяви Паси в ефира на бТВ.

„Ако преди 11 години ЕС беше приел идеята на България да бъде по-активен в преговорите със Северна Корея, имаше голяма вероятност срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун да е в София, а не в Сингапур",, добави бившият дипломат № 1, който всъщност осъществи въпросната визита в Пхенян тогава.

Паси припомни, че България е единствената европейска страна, която има някакъв реален принос за отношенията на Северна Корея с останалия свят.

"През 2007 г. успешната българска мисия доведе до доброволното срутване на кулата за охладителна вода на ядрената остановка в Йонбьон и това беше наш успех, който за съжаление ЕС не припозна”, обясни  Паси и допълни: "Смятам, че ще бъде много положително за страната ни следващата среща между двамата лидери да е в София.”

По думите му севернокорейският лидер има три основни цели по отношение на политиката със САЩ.

„Ким Чен Ун иска да се среща с Тръмп колкото се може по-често, по-възможност всеки месец. Дори изтече информация, че следващия месец планират среща в Пхенян. Втората цел на Ким е Северна Корея да подпише мирен договор със САЩ, а третата е Ким да остане пожизнен лидер на Северна Корея, което изглежда доста възможно”, обясни Паси. И каза още, че през септември се очаква Ким Чен Ун да посети САЩ за участие на Общото събрание на ООН. Това би било прецедент. 

За решението на Доналд Тръмп да не подпише общата декларация на страните от Г-7 след срещата, която се проведе в Канада, Соломон Паси обясни:

„Тръмп им каза, че има собствен дневен ред, но те му отговориха, че ще наложат тарифи за производства, които се правят в щати, които са подкрепили Тръмп на изборите, така че ще бъдат селекционирани”, обясни Паси.

Бившият външен министър поздрави българското европредседателство за приноса му за намирането на консенсус между Гърция и Македония по повод името на западната ни съседка - Северна Македония.

„Искам да поздравя специално българското европредседателство за проектоспоразумението, защото България имаше много ключова и катализираща роля за името на Македония”, заяви Соломон Паси.