Срещата на американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския вожд Ким Чен Ун беше историческо събитие. От ръкостискането между двамата до подписването на съвместен документ - експертите внимателно анализираха срещата и значението ѝ. Но имаше и някои доста странни моменти, които бяха широко коментирани, отбелязва Би Би Си.

1. Плажовете

Преди да стане президент, Доналд Тръмп беше известен най-вече с империята си от недвижими имоти. Но все пак беше изненадващо, когато щатският лидер спомена малко известна севернокорейска атракция - нейните брегове. 

"Те имат страшни плажове. Виждат се, когато изстрелват оръдията си в океана. Казах си: Каква гледка! Тук може да се построи суперсграда с апартаменти", каза Тръмп след срещата си с Ким.

В момента правителството на САЩ съветва своите граждани да не пътуват до Северна Корея, като отбелязва, че тези, които все пак решат да посетят страната, е добре да оставят завещание, преди да тръгнат.

2. Позата

Преди двамата да започнат работния си обяд, Тръмп весело поиска от фотографите: "И да направите хубава снимка, всички. Да изглеждаме красиви и слаби, нали?" Думите му обаче явно се изгубиха в превода, защото Ким остана с ледено изражение или не схвана шегата.

3. Видеото

Преди пресконференцията на Тръмп журналистите трябваше да изгледат странно 4-минутно видео на корейски и английски, което американският президент обясни, че е показал на Ким.

На фона на напрегната музика и кадри говорител с драматична интонация пита: "Ще избере ли този лидер напредъка за страната си? Ще поеме ли ръката на мира и ще се наслаждава ли на невиждан досега просперитет? Кой път ще бъде избран?"
Представяме ви президента Доналд Тръмп и председателя Ким Чен Ун в среща, която преобръща историята, да греят. Един момент, един избор. Бъдещето трябва да бъде написано."

4. "Звярът"

След края на разговорите Тръмп реши да покаже на Ким колата, с която пристигна на срещата - черна президентска лимузина, известна като Звяра. Камерите снимаха, докто двамата обиколиха луксозния автомобил, а Ким за кратко погледна и вътре в колата.

5. Писалките

Приготвените писалки за подписването на документите бяха черни и върху тях се виждаше подписът на Тръмп от злато. Но в последния момент се намеси сестрата на Ким и подаде на брат си химикалка. Мерките за сигурност около севернокорейския вожд по време на цялото посещение бяха огромни, но не стана ясно дали смяната на писалките е по такива съображения или по политически причини.

6. Сълзите

Интересът към събитието разбираемо беше огромен, но един човек изглежда го преживя и силно емоционално, отбелязва не без ирония Би Би Си.

Бившата баскетболна звезда Денис Родман, който е бил в Северна Корея много пъти, беше видимо развълнуван, когато се изказваше за срещата между Ким и Тръмп. Той се оплака, че получавал смъртни заплахи заради контактите си с режима в Пхенян и добави патетично: "Днес е велик ден за всички."