Роуз Макгоуън публикува отворено писмо, в което коментира смъртта на Антъни Бурдейн. Водещ на кулинарни предавания и пътешественик, Бурдейн отне живота си на 8 юни във Франция. В писмото Макгоуън, близка приятелка с Азия Ардженто, с която тв водещият имал двугодишна връзка, разкрива, че Бурдейн дълги години се борил с депресия и търсил професионална помощ, преди да се самоубие, пише „Индиуайър“.

Актрисата и активист на движението #MeToo говори и за връзката между двамата. Тя често чувала от приятелката си, че двете години заедно с Бурдейн били най-щастливото време за двамата. И Ардженто, и Бурдейн страдали от депресия и докато Ардженто се преборила с болестта в името на децата си, Бурдейн не успял.

„Тя [Ардженто] е преживяла повече, отколкото може да понесе – и все пак стои на крака. Тя се изправи срещу чудовището-изнасилвач [Харви Уайнстийн] и сега трябва да се изправи срещу още едно чудовище – самоубийството. Самоубийството на обичния си любим и приятел Антъни Бурдейн. Пиша тези истини, защото бях помолена… Самоубийството е ужасен избор, но е изборът на този човек“, пише Макгоуън.

„През голяма част от миналата година Азия искаше болката да спре – продължава актрисата. – Но ето какво: докато бяха заедно, тя направи каквото трябваше, за да получи помощ, за да остане жива и да изживее още един ден с децата си. Депресията на Антъни не му позволи това, той свали бронята си и това беше негов избор. Негово решение, не нейно. Депресията го победи.“

Макгоуън опровергава твърденията, че Ардженто е повлияла по някакъв начин на Бурдейн да отнеме живота си. Двамата имали „свободна връзка“ и се обичали „без границите на традиционната връзка“, като установили „параметрите на тези взаимоотношения отрано“. Роуз Макгоуън визира обвиненията на мнозина, че Ардженто изневерявала на тв водещия, а това отключило депресията му.

„Знам, че преди да почине, Антъни потърси помощ и все пак не прие съвета на доктора. И това ни доведе дотук, до тази трагедия, до тази загуба, този свят на болка. Не правете сексисткото нещо да горите жена на клада за нейната натрапена вина. Вътрешната борба на Антъни си беше негова, но сега тя остана на бойното поле, за да поеме куршумите. Не е справедливо, нито приемливо да обвинявате нея или когото и да било, нито дори Антъни“, се казва в писмото.

Накрая Макгоуън завършва:

„Никой не е виновен, освен стигмата на самотата, стигмата на търсенето на помощ, стигмата на умственото разстройство и стигмата на това да бъдеш известен и с проблеми“.

Няколко часа след обявяването на кончината на Бурдейн, активистката качи видео в профила си в Туитър, където плачейки споделя:

„Антъни, бясна съм ти! Ти беше толкова обичан, без теб светът не е по-добър. Имам послание за всички, които приемат самоубийството за решение на временни проблеми. Моля, звъннете на горещата линия. Търсете помощ. Азия (Ардженто) се нуждаеше от теб, Антъни. Нуждаехме се от теб“.

Видеото вече не може да се открие на профила на Макгоуън – според някои източници, тя го свалила няколко часа след публикуването му.

"Площад Славейков"