"Борисов да се разреве, ние никъде няма да ходим."

Това казва майка на дете с увреждания, която и днес ще стои до самотната палатка пред парламента, до която е поставен скелет в инвалидна количка и надгробна плоча. А репликата е иронична препратка към изказване на Борисов след един от репортажите по Нова тв за тези деца... А родителите им протестират често. Без кой знае какъв успех.

Протестиращите са безчувствени към болките на премиера, който вчера заяви, че не може да гледа "палатков лагер след палатков лагер". Отвращението им към наранените му чувства е осезаемо.

Те очакват петък, когато социалният министър Бисер Петков е обещал да се реши дали Народното събрание ще си направи труда да гласува проекта за нов Закон за личната помощ. Той не е достатъчен, но е нещо, обясняват родителите на деца с увреждания. Повтарят многократно смешната помощ от 160 и няколко лева, които получават сега, и искат да знаят и друго - къде са отишли 80-те милиона отгоре в бюджета от миналата година.

Отговор на това няма. И въпреки че са на 5 крачки от парламента, повечето депутати не си правят труда да излязат и да говорят с тях. Вчера ги е посетила омбудсманът Мая Манолова и им е казала откровено, че няма голям шанс новият законопроект да мине. Но и това не зависи от нея - тя вече предложи текстове на депутатите. Сега на ход са само те.

Днес пък при палатката дойде и лидерката на левицата Корнелия Нинова. Майките не я посрещнаха с излишен ентусиазъм, а после споделиха:

"Само БСП ни подкрепя, защото са опозиция."

Не е ясно защо "опозицията" ДПС и "опозицията" "Воля" не проявяват дори тази символична заинтересованост по темата.

В крайна сметка докога ще стоят, ако в петък законопроектът не бъде поне внесен в парламента?

"Имаме разрешение до 30 юни от общината. След това ще видим", обяснява една от организаторките.

Дали протестиращите ще си потърсят правата на по-горна инстанция, например европейските съдилища? Много им предлагали това, но идеята още не е била обсъдена. Най-много ги отвращава липсата на диалог с институциите. Въпреки критиките към социалния министър, който за малко да се раздели с поста си "заради палатката", той говорел с тях и именно затова го защитили.

За момента родителите на деца с увреждания стискат палци за петък. Засега не мечтаят дори да се приеме законопроектът, който иначе не е без недостатъци - но поне е нещо. Засега се надяват поне някой да го внесе официално в деловодството на Народното събрание и депутатите да го обсъдят и да им кажат защо не искат децата им да живеят нормално.

Междувременно народните представители, или поне 121 от тях, ще обсъждат изключително важни за обществото въпроси за горската техника, химичните вещества и смеси, ще ратифицират стандартни евроспоразумения... И могат да се окажат твърде заети да помогнат на децата с увреждания.