На 11 юни, деня на св. апостол Вартоломей, Вселенският патриарх направи изявление, в което за първи път публично огласи намерението на Константинополската патриаршия да разреши църковния проблем в Украйна и Македония.

Както е известно, Вартоломей вбеси руския патриарх Кирил, като обяви официално в края на април, че Фенер стартира процедура по даване на автокефалия на Украинската църква. Сега тя е към Московската патриаршия.

Реакцията не закъсня и Кирил, Патриарх на Москва и цяла Русия, изпрати преди около месец гневно писмо на Атинския архиепископ Йероним по повод украинския църковен въпрос. По информация на гръцки медии в писмото се твърдяло, че ако дядо Вартоломей предприеме сериозни мерки за признаването на Украинската православна църква – Киевски патриархат, ще създаде голяма схизма между него и Руската православна църква, „която ще бъде по-страшна от тази между православни и католици“. В писмото се напомнял и ангажиментът, който Вселенският патриарх е бил поел към РПЦ – да не признава неканоничната църква в Украйна, водена от Филарет Денисенко.

"Съществуването на разкол не е аргумент да се изостави с лекота един народ извън църковната истина и каноничност, премълчавайки своята отговорност пред Бога и историята, но това дава още по-силна подбуда да бъдат намерени спасителни и обединителни решения - казва сетга Вартоломейв послание, което е била изчетено в неделя във всички църкви.

Следователно майката-Църква изпълнява своето апостолско задължение, когато търси начини за спасение на нашите братя украинци и скопияни (македонци, бел. ред.). Наше задължение и отговорност е да приведем всички народи в истината и каноничността на Църквата. Защото, което нашата Вселенска патриаршия притежава, то е за полза на целия свят и тя го предлага на всички народи без изключение“.

От Москва не дават да се продума и за независимост на евентуална македонска църква и обещават подкрепа на Сръбската Православна църква по този въпрос.

Към днешна дата Украинската православна църква – Киевски патриархат, за която става дума, е разколническа формация и няма нищо общо с каноничната православна църква в Украйна.

Известно е обаче, че на 14 май комисия, занимаваща се с църковния въпрос в Украйна, е посетила Атинския архиепископ Йероним, пише сайтът "Добротолюбие". Комисията е била водена от Пергамския митрополит Йоан, а с него са били Френският митрополит Емануил и Смирненският Вартоломей. Те били изпратени от Вселенския патриарх да информират архиепископа за протичащите преговори между Вселенската патриаршия и Украинския патриархат.

Същия ден РИА Новости публикува изказване на Волоколамския митрополит Иларион Алфеев, който отговаря за външните църковни отношения на Руската православна църква. Пред журналисти той заявява, че инициативата на светските власти в Украйна за създаването на поместна афтокефална църква се намират извън канона. Той добави, че решаването на църковния въпрос в Украйна не е в правомощията на Вселенския патриарх, тъй като Украинската православна църква е към Московската патриаршия.