Президентът на Македония Георге Иванов е в България днес и утре по покана на колегата си Румен Радев, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Официалното посещение у нас се случва на фона на напрежението в Скопие заради споразумението между премиера Зоран Заев и гръцкия му колега Алексис Ципрас името на страната да е Северна Македония. Уреждане на спора за наименованието би отворило вратата на съседката ни къв НАТО и ЕС. 

Георге Иванов преди ден изгони Заев и външния министър на страната на 120-ата секунда от срещата им. Президентът предупреди, че ще наложи вето на договора за името - Република Северна Македония, постигнат от Скопие и Атина, ако бъде подписан и ратифициран. 

Снощи в Скопие имаше и мащабен протест срещу договореното име и в подкрепа на действията на Иванов.

Президентът Иванов ще бъде посрещнат в София в 11 ч. днес и ще положи венец пред Паметника на Незнайния воин, след това ще разговаря на четири очи с Румен Радев.

Българският държавен глава беше в Скопие в средата на февруари. Тогава каза, че за София е много важно името, което ще се появи след преговорите между Македония и Гърция, да не съдържа географски маркер, включващ територията на България.

Посещението на Иванов ще съвпадне с отпътуването на външния министър Екатерина Захариева за Македония, където тя ще посети Ново село, Струмица и Скопие на 15 и 16 юни.

Преди ден Захариева подчерта, че Северна Македония е по-добър вариант от предишните обсъждани опции.