Около 2000 автобуса в цялата страна ще спрат работа днес за час и половина  между 14 и 15.30 ч. в знак на протест срещу законопроект за автомобилна камара. Проектът е внесен от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля".

Според текстовете тази камара ще предлага кои фирми да бъдат лицензирани и кои не и на практика ще смени Държавната автомобилна инспекция (ДАИ) в лицензирането и контрола. 

Част от превозвачите виждат лобизъм и корупция в законопроекта, но за други това е начин да се спазват правилата от всички. За оттеглянето му настояват от Българската стопанска камара и Българската търговско-промишлена палата.

С контрапротест заплаши друга част от бранша, ако законопроектът бъде оттеглен. Поддръжниците му са от Съюза на международните превозвачи.

На среща в парламента вчера стана ясно, че макар проектът да не е приет, но Миролюб Столарски, чийто бизнес е в транспорта, вече е запазил в Търговския регистър името Българска автомобилна камара.

 
Не бихме казали категорично дали Законът за автомобилната камара ще бъде оттеглен или не, но искаме да има диалог и под такава форма сме готови на компромиси, каза в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод Закона за автомобилната камара и готвените срещу него протести на автобусните превозвачи.
 
Цветанов обвини БСП, че използва политическа възможност да нажежава напрежение в обществото и да създава противопоставяне на транспортния бранш. По думите му със Закона за автомобилната камара се ограничава възможността за сив сектор и за тежките пътни инциденти, които се случват.
 
"Много са тежките пътнотранспортни произшествия, които завършват със загуба на човешки живот. Нека да видим защо това се случваше досега и дали с тази камара няма да се подобри тази среда на работа“, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ.