Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов осезаемо ядоса днес главния прокурор Цацаров по време на избора на нов главен секретар на ВСС. Обявената конкурсна процедура стигна до финала си с двама кандидати: Александър Николов – главен секретар на ВАС, и Силвия Илиева - прокурорски помощник, която подготвя заседанията на прокурорската колегия в Съвета.

След като първо председателят на ВАС Георги Чолаков очаквано обяви, че ще гласува за настоящия си главен секретар, се чуха няколко мнения в подкрепа на Илиева. Тогава думата взе Лозан Панов, който обяви, че няма да подкрепи нито един от двамата (такава опция има, макар че при промените в ЗСВ отпадна възможността да се гласува „въздържал се“, б.р.).

Панов спомена предишния главен секретар Стоян Тончев и говори за неговата "мъдрост и такт", с които се справял при много нервни ситуации в предния ВСС (новият съвет експресно пенсионира Тончев, някои казват - доброзорно, б.р.).

"И двамата кандидати много, много трудно ще се еманципират от своите предходни работодатели", беше обаче финалното изречение на Панов, с което явно вбеси Цацаров.

Затова главният прокурор взе думата и каза, че познавал "доста добре г-н Тончев" и той действително заслужавал уважение.

Но...

"Единият преден работодател и настоящ е, който седи срещу мен – г-н Чолаков. Другият работодател не съм аз - това е прократурата на Република България."

И за да е ясно:

"Аз нямам задръжки да кажа, че ще гласувам за Силвия Илиева. Проблемът не е предният работодател кой е, настоящият работоде кой е - проблемът е доколко един човек може и знае. А когато кажеш, че нито единият от двамата не може или не знае, най-вероятно зад това скриваш липсата на кураж да изразиш позиция.

Това, което призовавам, е да ги оценяваме с оглед на професионален опит и лични качества.

Хората вървят със самите себе си, не с работодателите си. Що се отнася до еманципирането: дано всеки от нас има куража и качествата да се еманципира кой от рабодотатели, кой от друго...", завърши многозначително Цацаров.

На това Панов не взе повече думата.

Вероника Имова - политическо назначение от ГЕРБ, се включи дълбокомислено, че "с оглед на дългия си житейски опит" установила, че "еманципираният човек е знаещият и можещият човек" и други от този род.

Включи се и самият представляващ Боян Магдалинчев - който въпреки че идва от зампредседателския пост във ВАС и "симпатиите си към Николов", щял да гласува за Силвия Илиева. Концепцията й била толкова добра, че била като "една аерофотоснимка отгоре" на ВСС, каза Магдалинчев.

С това мачът явно бе предрешен...

22-ма гласуваха за Илиева, само Георги Чолаков подкрепи кандидата от ВАС, а Панов гласува против двамата.