Премиерът Бойко Борисов е отказал да се срещне с македонския президент Георге Иванов. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Среща с Иванов няма да има и външният министър Екатерина Захареива. Македонският президент се среща днес с президента Румен Радев, като двамата имат планирана съвместна пресконференция.

"Не искаме да се намесваме във вътрешните работи на нашата съседна държава. Нашата позиция е принципна и е ясна, както и на цялата международна общност. Ясна е и позицията на президента на Република Македония. Българското правителство не вижда смисъл да бъде използвано във вътрешнополитическите дебати в Скопие. Ключова за бъдещето развитие на нашата съседна държава е интеграцията в ЕС и НАТО и тя не бива да бъде поставяна под въпрос", гласи позицията на Министерството на външните работи.

Вчера македонският премиер Зоран Заев и външният министър Никола Димитров бяха изгонени от резиденцията на президента Георге Иванов.

Срещата в резиденцията във Водно, на която двамата министри трябвало да информират държавния глава за преговорите с Гърция за името на страната, продължи едва 120 секунди. Иванов е против спорзумението с Гърция за името Северна Македония.

Македонските медии също отразиха отказа от срещи. В електронното издание "Плюс Инфо" интерпретацията на решението на Бойко Борисов е, че причината е "арогатното поведение на Георге Иванов" след обявяването на решението за името на Македония, предаде "Фокус". 

Коментарът на Кристиан Вигенин от БСП в родния парламент по случая бе, че отказът от среща е "директна намеса във вътрешен спор в Македония" и той не помни друг път да се е случвал подобен прецедент. 

Юлиян Ангелов от "Обединени патриоти" пък заяви, че премиерът Борисов е дал ясен знак, че България не е съгласна с политиката, която се е водела от Македония допреди една година. А за разлика от правителството на Зоран Заев президентът Иванов продължавал да я води.