Италианският премиер Джузепе Конте потвърди, че планираната за утре негова среща в Париж с френския президент Еманюел Макрон ще се състои, предаде Ройтерс.

Двамата лидери се разбрали за това след "помирителен телефонен разговор" днес.

Макрон също потвърди за утрешната среща.

Конте смяташе да отложи работното си посещение във Франция заради дипломатическия скандал между двете страни. Той избухна, след като Италия затвори пристанищата си за кораба "Акуариус", спасил 629 мигранти край бреговете на Африка. На борда има 11 деца и 7 бременни жени.

Макрон осъди действията на Рим и заяви на заседание на кабинета в Париж, че новото италианско популистко правителство е действало "цинично и безотговорно".

Напрежението обаче било разсеяно с днешния разговор по телефона.

"Президентът Макрон подчерта, че не е казал нищо, което цели да обиди Италия или италианския народ", гласи изявление на кабинета в Рим.

"Макрон и Конте се разбраха че с наближаването на срещата на върха на ЕС в края на юни е необходимо заедно да бъдат обсъдени нови инициативи", допълват оттам.

А корабът "Акуариус" продължава да плава към Валенсия. Преди два дни новото правителство на Испания начело със социалиста Педро Санчес обяви, че ще приеме там съда от хуманитарни съображения.