Журналисти, писатели, интелектуалци започнаха акция по събирането на средства, за да продължи в. "Култура" да излиза - "под друго име, но със същия заряд". Издателите му са решили да го заменят от есента с друг вестник, което ще е със същото име, но с друг редакционен екип и различно съдържание.

Редакционният колектив на "Култура", на вестника за изкуство и публицистика, иска макар и под друго име той да продължи да съществува. За целта е обявена дарителска сметка. 

С безкомпромисните си естетически оценки, със смелите и винаги несъгласни с текущата конюнктура публикации на социални и политически теми, с прецизния си подбор на първокласни преводни текстове това издание няма аналог в нашата публичност. За шестте десетилетия на съществуването си и особено през последните трийсет години вестникът се превърна в мерило, в образец  – който все още от никое друго издание не е достигнат – за възможно най-качествената културна публицистика.

За да продължи вестникът да излиза обаче са необходими пари. Редакционният екип обяви дарителска акция за тази цел.

Ето и обръщението на екипа:

"Както знаете, вестник „Култура“ ще престане да съществува в края на юли т. г. Дори лишени от заглавието, на което повечето от нас са посветили десетилетия от живота си, ние ще опитаме да продължим да издаваме "Култура" – под друго име, но със същия заряд. Мислим, че той е нужен на България, защото в нея продължава да има твърде много политкомисари, заменили едно „тоталитарно“ верую с друго – „демократично“ верую. Продължаваме да смятаме, че българската интелигенция заслужава вестник на всички гледни точки; издание, дом на оперативната художествена критика; средище на истински дебати за нашето развитие; една истински обществена културна медия. Както разбирате, предстоят ни нелеки дни. Затова се обръщаме към всички, които искат – и могат – да помогнат.

Банковата сметка на Фондация Пространство „Култура“,

дългогодишен и бъдещ наш издател, е:

„СИБАНК“ IBAN: BG93 BUIB 9888 1000 6561 09

Благодарим ви предварително.

P.S. В отговор на запитвания на наши прияте- ли уточняваме: Фондация Пространство „Култура“ е юридическо лице с нестопанска цел. Тя бе учредена през 1999 година с цел да поеме издаването на вестник Култура. След като през 2007 година Светослав Божилов купи вестника, дейността на фондацията бе замразена. Предвид новите обстоятелства, ние отново я активираме, за да правим издание за култура, продължаващо редакционната политика на вестник Култура. Екипът на вестника".

Група главни редактори и издатели на сайтове, писатели, интелектуалци вече започнаха да събират пари за това. Всеки от тях е внесъл най-малко 50 лв.  в обявената от вестника дарителска сметка. Те призовават всички, на които е скъп вестникът, да се включат с дарения.

Ето и първите имена на хората от инициативната група (списъкът е отворен): Иван Кулеков, Александър Андреев (Дойче веле), Светлана Джамджиева (Клуб „Z“), Капка Тодорова, Нери Терзиева, Венелина Гочева ("24 часа"),Светлана Дичева, Златко Ангелов, проф. Алберт Бенбасат, Светла Ганева, Асен Владимиров, Румен Петров, Юлиана Методиева.