Руското правителство предлага пенсионната възраст да се увеличи и да достигне 65 години за мъжете и 63 години за жените, съобщи днес премиерът Дмитрий Медведев, предаде ТАСС. Сега те излизат в "отдих" на 60 и на 55 години.

Преходният период е достатъчно дълъг, за да бъде приета безболезнено реформата, твърди министър-председателят. По неговите думи увеличаването на възрастта ще започне от 2019 година и за мъжете достигането на 65 г. ще се осъществи през 2028 година, а за женит- 63 г. пенсионна възраст ще влезе в сила през 2034 г.

Така че родените през 1959 година руснаци ще могат да се пенсионират сравнително нормално през 2020 година - мъжете на 61 години, а жените на 56 г. А младото поколение постепенно ще се адаптира към новите правила.

Предприеманите мерки са очевидно доказателство за буксуването на руската икономика. Явно не достигат парите в пенсионните фондове и трябва да бъдат намерени начини да се попълнят дупките, коментират експерти. Очевидно наложените санкции от Запада заради анексирането на Крим оказват силно негативно влияние, смятат икономисти.

Реформата се посреща с масово неодобрение. Както сочи допитване от изследователската фирма "Ромир", над 90 на сто от руснаците са против плановете за увеличаване на пенсионната възраст.

Едва 8 процента поддържат приемането на мерки за вдигане на възрастта. А 2 на сто нямат отношение, съобщава Нюз.ру.

Над половината - 58 на сто, настояват пенсионната възраст на мъжете да остане както днес - 60 г. А около 30 процента от запитаните дори се обявяват за намаляване на годините и излизане в пенсия на 58.

60% от анкетираните са против вдигането на възрастта за жените и също 30 процента предлагат намаляване на пенсионните години за жените. Едва 5 на сто са съгласни с приеманите промени.

Медведев предложи също да се вдигне данък добавена стойност на 20 процента. В момента ДДС е 18% в Русия.