Когато призоваваш другия за диалог, ти самият не трябва да бягаш от него. Така президентът Румен Радев коментира заявения днес отказ на премиера Бойко Борисов да се срещне с президента на Македония Георге Иванов. Такъв отказ декларира и външният министър и вицепремиер Екатерина Захариева.

Това стана, след като Иванов обяви, че няма да подпише указа за договореното от Атина и Скопие име на бившата югорепублика - Република Северна Македония. Решението на продължаващия повече от четвърт век спор за името отваря пътя към ЕС и НАТО пред Македония.

Македонският президент е на посещение у нас.

"Надявам се нашите приоритети за Западните Балкани да не се сведат само до прегръдките. Да покажем лидерство, не да абдикираме от проблемите. България трябва да търси интензивни конктакти и диалог не само с правителството на Македония, но и с другите институции, с опозицията", каза още Радев.

Иванов заяви, че е бил изненадан от жеста на Борисов. Той обясни,че това си е негова отговорност, но с този си жест Борисов не реализира основната цел на председателството си - евроинтеграцията на Западните Балкани.

Радев изтъкна, че за четири месеца това е третата му среща с Иванов. Той призова двете държави да покажат, че има нов дух в отошенията им, основан на диалогичност, доверие, сътрудничество и приятелство. 

"Имахме тежък разговор. България е силно обезпокоена от ескалацията в нашата съседка, от скъсването на диалога между институцитите в един такъв критичен за Македония момент. Призовах президента Иванов да бъде не само участник, а водач в този диалог. Това е важно условие за постигане на обявените стратегичекси приоритети - членство в ЕС и НАТО", заяви Радев.

Той допълни, че спорът за името между Гърция и Македония засяга и България.

"Нито едно българско правителство не формулира конкретни условия и претенции към имет. В резултат на това този казус не присъства нито в политическата декларация от 1999, нито в договора за приятелство от 2017 г. В същото време Северна Македония се намира на югозапад от София и на Запад от Пирин. Налице са географски реалности и исторически обремнености, които ни задължават да бъдем изключително внимателни. Да следим и да преценяваме не само изхода от преговорите, но и изпълнението на договорните ангажименти в нашите двустранни отноешния, които трябва да приодбият необраитм характер. България е държавата, която най-силно подкрепя евроатлантическата и европейската перспектива на Македония. Приемаме резултатие от преговорите между Гърция и Македония доколкото те премахват важни пречки по пътя на този интеграционен процес", каза българският президент.

Но заяви, че основният залог за българската подкрепа е стриктното спазване на текстовете в документите, според които двете държави се задължават да нямат неприятелски действия една спрямо друга, да нямат теротириални претенции и да неутрализират недобронамерена пропаганда. Радев се обяви за това да се изгбегнат всякакви възможности да бъде стопиран процеса на присъединяване на Македония към ЕС и НАТО.

Президентът на България Румен Радев със съпругата си Десислава и държавният глава на Македония Георге Иванов със жена си Мая.

Иванов отрече да е гонил от кабинета си премиера Зоран Заев вчера.

Той обясни, че при срещата им за пръв път е видял подготвения документ за договор между Македония и Гърция. Тази среща била кратка, защото Иванов е трябвало да се запознае с документа.

"Както са го създали без мое участеи да го завършвт без мое участие. Не може членството в ЕС и НАТО да бъде алиби за вредни договори за Македония", каза още Иванов.

Той коментира и думите на гръцкия премиер Алексис Ципрас, че за Гърция жителите на Македония винаги ще бъдат "славомакедонци"

"Ние сме членове на ООН. Обединените нации гарантират правото на самоопределение. Очакваме всяка членка на обединените нации да го почита това право. Не можем да бъдем нищо различно от това, което са били нашите предци. Който има проблем с нашето име си е негов проблем. Как можахме с България да намерим решение? Този пример трябва да следва Гърция като най-стара членка на ЕС в региона", каза Иванов.