Обединените патриоти внесоха днес проект за нов Закон за българския език. За него съобщи на брифинг в парламента председателят на групата и лидер на "Атака" Волен Сидеров.

"Не става въпрос за поправка, нито за решение на парче, а за изцяло нов Закон за българския език. По този начин ние изпълняваме една конституционна необходимост", обяви той.

Всъщност това е пореден опит на националистите да внесат подобен закон, ползвайки като основен довод чл. 36 на Конституцията, според който: "Случаите, в които се използва само официалният език, се посочват в закона".  Но такъв закон няма. Досега предложенията им биваха отхвърляни.

Сидеров подчерта, че основна цел на закона е да се окуражава ползването на български книжовен език, на кирилица, както и употребата на официалния език от институциите. И даде пример с надписите по униформите на българските полицаи, които са само на английски - а трябва да бъдат и на български.

В действителност новият закон е почти идентичен с миналогодишното предложение. Той предвижда наказания за администрацията, ако ползват чужд език. Прецизира писмеността в България като "българската форма на кирилицата". Предвижда мерки за окуражаване на изучаването на български от чужденци или граждани, на които не им е роден. Изисква обществените медии да използват само български, освен при определени изключения. 

Предвижда се създаването и на две нови институции - Български институт "Св. св. Кирил и Методий", който да отговаря за преподаване на българския език в чужбина, и Съвет за българския език, който да следи за промените в книжовния език и налагането на глобите, предвидени в закона.

Има обаче и някои любопитни допълнения - например изцяло новият чл. 11, според който "улици, площади, институции... топографски и географски обекти" се кръщават само с български имена - тема, която Патриотите наскоро повдигнаха на местно ниво с прекръстването в Стара Загора.

Държавата трябва и да създаде нови български електронни шрифтове. Националистите искат и стандарт за българската кирилица, която според тях има ключови разлики от руската и други форми на азбуката, според тях. 

За разлика от миналогодишния проект, този има и задължителната вече оценка за въздействие, където например се споменава, че Съветът за български език ще се нуждае от незначителните 100 000 лева бюджет. Пълния законопроект можете да видите тук.