Унгарски съд даде днес на трима българи и афганистанец от банда за трафик на хора на по 25 години затвор за това, че са оставили 71 мъже, жени и деца да се задушат в хладилен камион през 2015 г. Присъдата е и затова, че са изоставили превозното средство с труповете на мигрантите край австрийска магистрала, предаде БТА, цитирайки Франс прес и Ройтерс.

Десетимата останали подсъдими, трима от които са съдени задочно, защото се укриват, получиха между 3 и 12 години затвор за незаконен трансграничен трафик на хора. Те са от България, Афганистан и Ливан.

Присъдата е на първа инстанция от съда в Кечкемет и подлежи на обжалване и протест от прокуратурата.

Прокурорът Габор Шмид беше поискал доживотни присъди без право на замяна за трима от подсъдимите - 31-годишния афганистанец Самсур Лаху, тартор на групата, за единия от помощниците му и шофьора на камиона - и двамата българи. Доживотен затвор беше поискан и за трети българин от групата. Четиримата подсъдими, обвинени в убийство, бяха въведени в залата с белезници от въоръжени полицаи с маски.

Съдия Янош Яди каза пред препълнената съдебна зала, че лидерът на организираната престъпна група е признат за "виновен в съучастие в убийство".

Случаят потресе цяла Европа: телата на 59 мъже, 8 жени и 4 деца от Сирия, Ирак и Афганистан бяха открити заключени в изоставения в Австрия камион на 26 август 2015 г.

Камионът е взел бежанците от Сърбия, близо до границата с Унгария. Час и половина след началото на пътуването, ниското ниво на кислород вече затруднявало дишането на хората и е причинило главоболие и те започнали да крещят и да блъскат по стените на камиона, посочи държавното обвинение. Хората били натъпкани в помещение от 14 кв. метра с по-малко от 30 кубични метра въздуш за дишане.

Три часа след началото на пътуването в камиона едва ли е имало живи хора, смятат вещите лица по делото, посочва ДПА. Към този момент камионът още е бил в Унгария. Затова, макар жертвите да са открити в Австрия, съдебният процес се проведе в Унгария.

Смъртта на мигрантите шокира Европа точно в момент, в който се опитваше да се справи с масивния приток на нелегални чужденци. Това беше най-тежкият инцидент от подобен род по балканския маршрут на мигрантите, посочва Ройтерс.

Прокуратурата представи записи на телефонни разговори на трафикантите с началника им Лаху, в които те му казват, че хората в камиона се задушават. Афганистанецът обаче нарежда камионът да не спира, да не пускат бежанците да излязат и "ако умрат, да оставят камиона в гора в Германия".

БТА