Китайската технологична компания Huawei разработва платформа за "умен транспорт", която на базата на анализ на голям обем данни, като например състоянието на автомобила и навиците на шофьора, ще създава облачен двойник на шофьорите и техните автомобили, предаде ТАСС. 

Huawei представи разработката си на международното изложение за компютърни технологии CeBIT в Хановер.

Платформата OceanConnect ще помага на световните автомобилостроители при оптимизацията на работата им и ще дава препоръки при разпределението на цифровото съдържание във вградените в съвременни автомобили мултимедийни системи, а също така при пускането на определени услуги.

Тя ще бъде интегрирана с вече съществуващите системи, за да може колите да взаимодействат помежду си и с околната среда.

Huawei вече има споразумение с френския автомобилостроителен концерн PSA, собственик на марките Peugeot, Citroen и Opel, за използване на платформата при кросоувърите DS 7 Crossback. Обсъжда се и сътрудничество с китайски автомобилостроители.

CeBIT се провежда в Хановер всяка година от 1986-а и е най-голямата в света платформа за представяне и внедряване на най-новите информационни и телекомуникационни технологии и програмно осигуряване в различни области. В изложението участват бизнесмени, икономисти, компютърни специалисти, политици и издатели. Тази година се включиха около 2800 изложители от около 70 страни.