Народното събрание прекрати заседанието си заради липса на кворум и след едночасов скандал "по процедура" и по същество "за парламентаризма и демокрацията". До край на заседанието се стигна, след като БСП отказа да влезе в залата, а управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" не успяха да съберат 121 души след дадената почивка с цел - да се съберат 121 души.

Така нито се случи планът на управляващите днес да бъде освободен шефът на НЗОК Камен Плочев, нито опозицията успя да зададе въпроси в парламентарния контрол на министри.

Ето какво се случи:

Парламентът в петък се "изгуби в правилника" и цялата сутрин бе белязана от скандали между БСП и ГЕРБ по този повод. Конкретно - още на старта на деня управляващите по свое усмотрение решиха да "пренаредят" дневния ред за седмицата като вкарат "по спешност" отстраняването на председателя на НЗОК проф. Камен Плочев. И още три законопроекта, които не присъстваха в дневния ред от сряда - когато по принцип се решава както ще се работи през седмицата.

Заради пренареждането на работния ден от БСП напуснаха залата и обвиниха председателката Цвета Караянчева от ГЕРБ, че системно нарушава правилника на Народното събрание.

"Това ръководство на Народното събрание не може да формулира дневния ред дори за една седмица, какво да очакваме като стратегия и визия за политики, какво да очакваме и от правителството. Работи се ден за ден, прави се опит за отклоняване на внимание и претупване на важна тема като отстраняване на проф. Плочев, който разкри задължения на здравната каса", възмути се Драгомир Стойнев от левицата в кулоарите.

Изглеждаше, че с тези реплики напрежението ще се уталожи, но не би. По време на гласуването по закона за управление на водите, което си течеше спокойно и монотонно, Данаил Кирилов от ГЕРБ взе думата и поиска процедура, свързана отново с дневния ред. Той настоя за удължаване на заседанието на Народното събрание до гласуване и на четирите "извънредни точки", заради които стана първоначалният скандал в залата. 

Тук от БСП се завърнаха в залата от възмущение. Валери Жаблянов от левицата обвини управляващите в произвол и настоя за незабавна проверка на кворума в залата предвид предстоящото гласуване на идеите на Кирилов. 

Караянчева се поколеба, заместникът й Емил Христов я съветва нещо, прелиства се правилникът... В крайна сметка председателката подложи на гласуване предложението на Кирилов за удължаване на законодателната работа на Народното събрание до изчерпване на "извънредните" точки - отстраняване на шефа на НЗОК, промени в Закона за МВР и промени в ГПК. 

Това отново вбеси опозицията, Жаблянов цитира членовете и алинеите, които Караянчева нарушава, самата тя понечи да започне проверка на кворума, спря я Данаил Кирилов и какафонията от процедурни изказвания се задълбочи. Караянчева се скара с Жаблянов:

- Г-н Жаблянов, бихме ли си седнали на мястото?

- А вие бихте ли спазвали правилника, съвсем забрявате защо сте избрана там?

- Не съм забравила, седнете си... А на вас работи ли ви се?

- Въпросът е на вас работи ли ви се, залата е полупразна...

Последва ново редуване на трибуната на Кирилов и Жаблянов, а социалистите се скупчиха около трибуната с реплики "Няма да си тръгнем оттук, докато не поискате поименна проверка на кворума". Дойдоха и квесторите, защото напрежението порасна. 

След още малко в залата влезе Йордан Цонев от ДПС. 

"Г-жо председател, влязох в залата да Ви помогна, вашият заместник (Емил Христов - б.р.) ви подведе, явно е нужен курс по изучаване на правилника", започна той.

И прочете чл. 52, ал 3 от Правилника на Народното събрание, който гласи:

Председателят открива заседанието, ако присъстват повече от половината от народните представители.
(3) Председателят, във връзка с предстоящо гласуване, може да извърши по своя инициатива или само веднъж в едно заседание по искане на парламентарна група проверка на кворума чрез поименно прочитане имената на народните представители или чрез преброяване на народните представители от секретарите на Народното събрание.

Цонев разясни, че от левицата именно това са направили - преди предстоящо гласуване са поискали проверка на кворума - затова настоя Караянчева и компания да не четат "както Дявола чете Евангелието".

Данаил Кирилов от ГЕРБ оспори и това - защото в текста пише "може" по отношение на задълженията на Караянчева - тоест не било задължително да се съобрази с поисканата поименна проверка.

"Спрете да нарушавате правилника! Един подобен случай имаше, не го спечелихте, няма да спечелите пак. Вървите срещу закона, срещу реда, срещу правилника, институциите и демокрацията", отново изригна Жаблянов.

В крайна сметка започна поименна проверка, а в такива случаи трдиционната гледка в кулоарите е "тичащи" към залата депутати, най-често от управяващото мнозинство, чиято работа е осигуряването на кворума в залата. 

Но... оказа се, че кворум няма. Караянчева даде 15 минути почивка. След нея отново оказа, че кворум отново няма - управляващите не събраха 121 души, а БСП бяха извън залата. Немалка част от депутатите от ДПС днес не бяха в Народното събрание - но с пълно основание - днес е големият религиозен празник Рамазан Байрам.

Цвета Караянчева в този случай понечи да прекрати законодателната работа на Народното събрание и да се премине към парламентарен контрол - опция в правилника, при която се допуска заседание без кворум, защото не предстоят гласувания. Срещу това въстана колегата й Данаил Кирилов.

"БСП демонстрира нежеланието си за парламентарна работа – затова ви призовавам да не допускате тази изключителна хипотеза, която предлагате. Иначе мога да поискам от Вас да се опрем на друг текст от правилника - да се продължи с дискусия по законопроекти на първо четене и след това - когато кворум има, да се гласува".

На трибуната се появи Волен Сидеров, който подкрепи Кирилов, но стигна по-далеч, обръщайки се към Цвета Караянчева:

"Мислете по-бързо и вземете решение в положителна посока. Днешното изпълнение на тези хора от БСП – Жаблянов и Георги Свиленски - трябваше да ги изгоните от залата за поне 1 заседание. Това бяха хулигански действия, нарушение на реда, ще се оплача от квесторите, които не реагираха. Тези саботьори от БСП провалят заседанието, докато се взимат важни решения за народа - трябва да бъдат отстранени поне за едно заседание в следващата парламентарна седмица".

Сидеров даже допусна, че може да се гласува дори законодателство, въпреки че кворум няма - та съвсем се затвърди усещането за "загубени в правилника". 

Думата взе Вежди Рашидов, който настоя - "от уважение към българските министри и депутатите, които искат парламентът да работи" - заседанието на Народното събрание да бъде прекратено - и нито да тече законодателна дейност, каквато не може да тече без кворум, нито да бъдат разпитвани министрите, което е работа на опозицията.

Именно версията на Рашидов се прие и Караянчена закри заседанието. 

Дискусията кой е виновен за скандала се премести в кулоарите на Народното събрание. От ГЕРБ и "Обединени патриоти" закономерно обвиниха БСП, че саботираг парламента и отказват гласувания по важни теми. Освен това саботират парламентарния контрол. Волен Сидеров дори успя да се скара с журналиста Сашо Диков - не му хареса негов въпрос и затова го "обвини", че идвал в парламента неприлично облечен. "Селски номера", отвърна му Диков.

БСП отговориха на брифинга на властта, защитавайки тезата, че работа на мнозинството е да осигурява кворум и настоявайки отново, че ГЕРБ и "патриотите" злоупотребяват с правилника - в противен случай смятаните от тях за "важни" законодателни промени щяха да са част от дневния ред на парламента още в сряда. И до скандал по темата нямаше да се стигне.