Американският президент Доналд Тръмп обяви налагането на 25% мита на китайски стоки за около 50 милиарда долара и заяви, че "положението при търговията с Китай е много нечестно". Решението е било прието по-рано по време на трийсетминутна среща между представители на Белия дом, Агенцията за национална сигурност (АНС), министерствата на финансите и на търговията, съобщи Wall Street Journal (WSJ).

Засега не е ясно кога митата ще влязат в сила. Очаква се скоро да бъде обявен списък на китайските стоки, които ще се облагат. Предположенията са, че най-вероятно техният брой ще е аналогичен на съставения по-рано списък от 1300 продукта. Някои обаче ще отпаднат и ще бъдат добавени високотехнологични стоки, отбелязва WSJ.

Пекин ще обяви ответни мерки след налагане на митата. На съвместна пресконференция с държавния секретар на САЩ Майк Помпео министърът на външните работи на Китай Ван И заяви, че Китай и САЩ са изправени пред избора "сътрудничество или конфронтация". Китай предпочита първия вариант, но при необходимост е готов да пристъпи и към втория, подчерта външният министър. 

Европейският съюз също обсъжда налагане на мита в размер на 25% на американски внос за общо $3.3 милиарда. Според агенция Bloomberg Европейската комисия скоро може да одобри решението. Мярката е в отговор на митата, които САЩ наложи на вноса на стомана - 25%, и на алуминий - 10%, от началото на юни. Те сложиха край на изключенията за някои страни, сред които ЕС, обявени през март.

 
Преди ден стана ясно, че страните от ЕС единодушно са одобрили плана за облагане с мита на американски стоки за 3.3 милиарда долара в отговор на митата на САЩ върху вноса на стомана и алуминий. Мерките трябва да бъдат приети и от Европейската комисия, чието следващо заседание е на 20 юни. Те ще бъдат въведени от края на юни или началото на юли.

С 25-процентови мита ще бъдат обложени американски стоки като портокалов сок, бърбън, джинси, както и мотоциклети в отговор на митата на САЩ, засягащи износ от ЕС за 6.4 млрд. евро.

Канада съобщи, че ще въведе ответни мита за $12.9 милиарда за американския износ от 1 юли. Мексико вече обложи с мита редица американски стоки като стомана, свинско месо и бърбън.

Брюксел обмисля и необходимостта от въвеждане на временни предпазни мерки, за да предотврати увеличение на вноса на стомана и алуминий в Европа, тъй като износители извън ЕС отклоняват продукцията си, насочена първоначално към Съединените щати.