Вкарване на избиратели да гласуват през аварийния изход, адресни регистрации в запустели дворове, отворени бюлетини, изчезнали протоколи и един опит за прегазване с автомобил.

Така в очите на левицата са изглеждали изборите за кмет в село Галиче, които бяха спечелени от кандидата на ГЕРБ след балотаж с този на БСП. Разликата между двамата бе около 20-ина гласа. 

Както Клуб Z писа, частичният вот в емблематичното Галиче протече драматично и при взаимни обвинения в злоупотреби. Днес казусът бе разгледан от Административния съд във Враца. А от БСП разказаха какво са споделили нейните активисти пред съда:

Пришълци

Пълномощникът на БСП в деня на изборите, присъствал в секциите и наблюдавал процеса - Десислава Тушинова, обяснила на съда, че по време на вота представители на ГЕРБ са отваряли бюлетини, преди да бъдат пуснати в урните. По думите й в 27-а секция почти всяка бюлетина е била отваряна. Тушинова обяснила още, че през аварийния изход на училището, снабден с паникбутон, където се проведоха изборите в Галиче, са влизали гласоподаватели, които не живеят в селото, но са били регистрирани, за да могат да гласуват.

Застъпникът на вота от БСП Станислава Вескова също заявила, че през аварийния изход на школото са вкарвани хора, които не живеят в селото, но са гласували.

От показанията станало ясно, че голяма част от "пришълците" са били регистрирани на адреси, на които никой не живее - пусти, изоставени и разрушени постройки, дори и в старото полуразрушено училище на селото. Регистрирани са били и хора на пустеещи дворни места, на които няма постройки. 

Венцислав Николов, който е бил пълномощник на БСП на вота, споделил, че изборите са проведени в "пълен хаос". И той е видял, че през аварийния изход на училището са вкарвани хора да гласуват. Николов добавил, че е направен опит да бъде прегазен от автомобил, защото искал да снима с телефон зловещите манипулации от ГЕРБ.

"Аз съм на 25 години и съм от Галиче. Попитах едни момчета, които гласуваха, дали знаят къде живеят в селото и те не можаха да ми отговорят", заявил пълномощникът.

Добавил, че в 27-а секция е имало множество скандали между членовете на СИК заради непрекъснатото отваряне на бюлетините от страна на членовете на СИК от квотата на ГЕРБ, за да проверят дали гласоподавателите са дали гласа си за техния кандидат Страхил Стоилов.

Оферта

Николов привел и още един личен пример пред съдията - че през миналата година на адреса, на който живее баща му, от ГЕРБ са искали да регистрират 7-8 души, "с което на практика управляващите са се подготвяли с нужния брой гласове от септември 2017 г.". Той изгонил представителите на ГЕРБ и не приел "офертата им".  

Още в началото защитникът на БСП по делото Аглика Виденова привела доказателства - копие на протокол от изборите, на който е видно, че е имало особено мнение за изборния резултат от член на СИК от квотата на БСП. Особеното мнение на практика оспорва достоверността на резултата. Още в нощта на вота ОИК съобщи, че няма нито един протокол с особено мнение. Оказа се, че приведеният протокол от Виденова е "изчезнал" по пътя между СИК и ОИК. Това на практика е разстоянието между с. Галиче и гр. Бяла Слатина, които са само на десетина километра. 

Ответникът на ОИК Цветелина Андровска обаче продължила да поддържа тезата, че нямало нито едно особено мнение в протоколите. Тя призовала да не бъдат взети под внимание показанията на свидетелите. Въпреки че трима свидетели обясниха, че са видели гласоподаватели, които са влизали през аварийния изход на училището, Андровска продължила да настоява, че школото си имало един главен вход. С това не стана ясно дали отрича да има авариен изход с авариен паникбутон, или че са влизали гласоподаватели през него. 

През мазето

Защитникът на БСП беше дал диск със скандалните видеозаписи, на които се вижда, че през аварийния изход на училището влизат гласоподаватели, които не си знаят адреса. Съдът във Враца обаче решил, че няма да приеме диска за доказателство, защото не бил записан по установения от закона начин, т.е. чрез специално разузнавателно средство.

"Врачанската Темида отказа и записите от репортажите на бТВ, заснели злоупотребите на ГЕРБ на изборите в Галиче, защото имало свидетели по делото и репортажите не били нужни. Защитникът на БСП призова да бъдат приложени допълнителни доказателства към делото, но независимият съд не прие това.

Виденова поиска това да бъде изрично записано в протокола, че "Врачанският административен съд отказва правосъдие и събиране на доказателства, които да разкрият обективната истина".

Прокурорът по делото Николай Лалов също реши, че не е престъпление да се влиза през аварийния изход на училището. С това не става ясно дали от покрива или през мазето биха се счели за допустим вход, през който да се влиза за гласуване", разказват от левицата.

Държавното обвинение във врачанската Темида не откри нито едно нарушение по време на вота в с. Галиче, завършва разказът от това вълнуващо заседание.