Върховният съд на руската автономна република Карелия отмени оправдателната присъда на правозащитника Юрий Дмитриев, документирал престъпленията на сталинизма, предаде Нюз.Ру.

На 5 април Дмитриев бе напълно оправдан от Петрозаводския градски съд по обвиненията в детска порнография и педофилия. Магистратите постановиха също, че той има правото да бъде компенсиран.

Прокуратурата искаше за Дмитриев 9 години лагер заради голи снимки на осиновената му дъщеря. Според адвоката му Виктор Ануфриев обаче снимките са правени два пъти годишно в периода 2008-2015 г. по искане на социалните служби като доказателства за доброто физическо състояние на детето. И те били представяни пред службите.

Обвинителите протестираха срещу оправдателната присъда още веднага след произнасянето й. Сега Върховният съд на Карелия удовлетвори молбата на прокуратурата.

"Очаквахме всичко това. Но никой не е очаквал, че ще се стигне до такава подлост, че да бъде използвано едно дете", заяви специално за Клуб Z по телефона от Петрозаводск адвокат Ануфриев.

"Като основание за отмяна на оправдателната присъда са използвани показания, които дори не са дадени от детето, а са сложени в неговата уста", допълни защитникът.

Той обаче не пожела да даде подробности за тези показания.

"За разлика от съдиите и прокурорите, аз не мога да си позволя да използвам едно дете за каквато и да било цел", изтъкна адвокатът.

Срещу Юрий Дмитриев ще има ново дело. Най-вероятно то ще започне през август. Дотогава историкът няма право да напуска Петрозаводск.

Делото

Юрий Дмитриев е председател на карелския клон на "Общество "Мемориал". Това е организация, документираща престъпленията на сталинизма. 

Прз 2015 г. Обществото бе обвинено от руските власти в "подкопаване конституционния ред на Руската федерация" и създаване на "негативно обществено мнение" за действията на страната в Украйна. Министерството на правосъдието в Москва го обяви за "чуждестранен агент". Правозащитници изтъкват, че това е все едно Германия да отправи такива обвинения срещу центъра "Визентал", издирващ нацистки военнопрестъпници.

Самият Дмитриев е част от екипа на "Мемориал", открил масов гроб в град Сандармох през 1997 г. Над 9000 души - част от тогавашната интелигенция, са екзекутирани и погребани там. Други пък са изпратени в лагери на ГУЛАГ или са принудени да участват в изграждането на един от големите проекти на Сталин - канала между Бяло и Балтийско морета, известен като Белбалтканал, при чийто строеж умират хиляди хора.

Историкът е арестуван на 13 декември 2016 г., малко след като Общество "Мемориал" публикува имената на повече от 40 000 милиционери, участвали в репресиите на Сталиновия режим. Това предизвика протеста на наследниците им.

Правозащитници и адвокат Виктор Ануфриев са убедени, че обвиненията срещу него в действителност са заради дейността му по документирането на сталинските репресии. От години насам в Русия се извършва реабилитация на Бащата на народите.

Детето

Момиченцето, заради когото съдят Юрий Дмитриев, е осиновено от него през 2008 г. след заведено от него дело срещу социалните служби, които не му позволявали дотогава са го вземе под опека. По онова време то е на тригодишна възраст.

Оттогава социални работници непрекъснато го проверяват, а след като възпитатели в яслата съобщават за белези по кожата на момичето, Дмитриев започва да прави снимки, за да има доказателства, че здравословното му състояние е добро. "Белезите" се оказват остатък от лейкопласт.

Момичето не се е оплаквало от отношението на Дмитриев, изтъква Ануфриев.

Социалните служби отнеха момиченцето от Дмитриев и го дадоха на родната му баба.

Дмитриев бе затворен в следствен изолатор, където прекара до януари т.г. След това той бе пуснат, но срещу забрана да напуска Петрозаводск. 
Дмитриев също е убеден, че причина за преследването му има за цел да дискредитира Общетво "Мемориал".