Европейската комисия потвърди, че е предложила да бъде предприета следващата стъпка по наказателната процедура срещу Полша за нарушения на върховенството на закона. Процедурата предвижда възможност Полша да бъде лишена от право на глас в Съвета на ЕС. Подобна мярка в ЕС досега не е прилагана.

Съветът на ЕС е заложил в програмата на заседанието си за 26 юни в Люксембург да пристъпи към изслушване на становището на Полша. Предвижда се изслушването да премине в няколко части, като на посоченото заседание е насрочена първата част. След това ЕК ще обсъди на седмичното си заседание този въпрос.

През декември ЕК издаде препоръки на Варшава и изрази готовност да прекрати процедурата, ако те бъдат изпълнени в следващите три месеца. След като до днес комисията остава неудовлетворена от отговорите и действията на полските власти, тя е предложила на Съвета на ЕС да бъде предприета следващата стъпка с изслушването на Варшава. Процедурата се налага заради отказа на Варшава от съдебни реформи.

Досега чл. 7 от договора за ЕС, задействан срещу Полша, никога не е бил прилаган. Този текст от договора бе приет, след като през 2000 г. в управляващата коалиция в Австрия влязоха крайнодесните сили, участващи и в днешното австрийско правителство. Заради липсата на подобен текст преди 18 години, държавите от ЕС едностранно замразиха отношенията си с Виена за девет месеца. 

БТА