Министерството на земеделието и храните (МЗХ) поиска извънредно заседание в Брюксел заради забраната на Русия за внос на селскостопанска продукция от ЕС и САЩ, съобщиха от пресдентъра на ведомството.

Служебният министър Васил Грудев изпратил на 8 август писмо с искане за извънредно заседание на Европейският съвет по земеделие и рибарство (AGRIFISH). То е адресирано до италиански му колега Маурицио Мартина, който е и ротационен президент на съвета.

Към искането на Грудев се присъединили и ресорните министри от Чехия, Полша, Австрия, Финландия, Белгия и Естония, допълват от МЗХ.

Темата, която трябва да бъде обсъдена от земеделските министри на ЕС, е забраната на Русия за внос на плодове, зеленчуци, месо, месни продукти, риба и други стоки от страните-членки на съюза, както и компенсирането на производителите, които ще бъдат засегнати от ембаргото. Според Васил Грудев е необходима единна позиция на ЕС и предприемане на бързи и адекватни мерки за защита на производителите.

Българският министър е на мнение, че руското ембарго ще се отрази негативно на българските производители и на европейското земеделие като цяло.