Разширеният път между Бургас и Слънчев бряг и обходният път на Ахелой бяха открити днес, пет месеца преди планирания срок. На церемонията по случая премиерът Бойко Борисов отбеляза, че това е един от пътните участъци в страната, по които е имало най-много смъртни случаи, пише "Дневник".

Той посочи, че само днес на летище Бургас са пристигнали 35 хиляди души, а през тази година през него ще преминат на 3 млн. пътници. Борисов подчерта, че откритият пътен участък е обещан за изграждане от 40 години, но се прави едва сега.

Пътят е четирилентов, посочи минстърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той подчерат, че въпреки предсрочното пускане компромис в качеството няма.

Борисов се похвали, че днес предсрочно е пуснат и преасфалтираният участък от магистрала "Тракия" между Пловдив и Стара Загора. "Това са 48 километра в двете посоки, които 38 години не са пипани. Усилиено строим "Хемус", "Струма", каза още премиерът.

Той изрази надежда, че до 7-8 месеца тол системата ще заработи, за да генерира с милиард повече левове на година, които да се ползват за ремонт на пътища.

Първокласният път I-9 е от изключително значение за Бургаския регион и с целогодишен интензивен трафик. През 2017 г. средно на денонощие в участъка между Слънчев бряг и Бургас са преминавали 19 327 моторни превозни средства. От тях 16 773 са леките автомобили, 1978 са товарните превозни средства, а 370 са автобусите, сочат данните от преброителния пункт в близост до Равда. През миналата година най-натоварен е бил трафикът на 30 юни, когато по отсечката са преминали 36 057 моторни превозни средства.

Обходният път на Ахелой е по изцяло ново трасе и на него има две големи съоръжения. Едното е пътен надлез на общински път, който преминава над трасето на път I-9 и осъществява връзка между Тънково и Ахелой. Другото е мост над р. Ахелой с дължина 64 м. Изградена и пътна връзка с кръгово движение, която свързва третокласния път III-6009 Каблешково–Ахелой и път I-9 Слънчев бряг–Бургас.