Доналд Тръмп обяви в петък, че САЩ ще въведат мита от 25 процента за китайски стоки, внасяни в страната, на стойност 50 милиарда долара. Какво отражение ще има това за Китай и кой може да се надява да излезе победител от това противопоставяне. Франс прес търси отговори на тези въпроси.

Какво ще е очакваното въздействие върху китайската икономика?

В доклад, публикуван в края на май, Световната банка посочи, че въздействието от санкциите на стойност 50 милиарда долара за китайските стоки, внасяни в САЩ, е "лесно управляемо" за азиатския гигант.

Според институцията тези санкции са се отразили на 11,5 от китайските продукти, които се изнасят за САЩ и на 2,2 процента от общия износ на азиатската страна за миналата година. Пряката цена за икономиката ще бъде само около 0,2 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай за 2017 година.

Освен това сега Китай е по-малко зависим от външната си търговия: миналата година нетният износ е допринесъл за растежа на БВП само с 9,1 процента, въпреки че на американския пазар са пласирани 18,9 процента от общия износ.

"Въздействието би трябвало да бъде контролирано, правителството вероятно ще може да смекчи последиците чрез данъчни отстъпки и субсидии за фирмите-износителки", според анализаторите на Би Ем Ай Рисърч (BMI Research).

Дори Вашингтон да атакува вноса нa китайски стоки на стойност 150 милиарда долара, това би било едва 6,6 от общия износ на Китай и 1,1 процента от БВП на азиатския гигант през миналата година, допълват анализаторите.

Кой ще спечели накрая?

Когато една страна (САЩ - бел. ред.) губи милиарди долари при бизнеса си всички страни, с които има делови отношения, търговските войни са добри и лесни за печелене, написа в Туитър президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Китай изразява твърда позиция от месеци: "Никой не излиза победител от търговска война". Министърът на външните работи на Китай Ван И призова вчера Вашингтон да избегне "губещия" подход за двата партньoра.

Днес Пекин отправи апел към другите страни, които са засегнати от американските мерки, към "общи действия" срещу това "ретроградно поведение". 

Някои икономисти напомнят за последствията от американския закон Смут-Хоули от 1930 година, който налага данъци на близо 20 000 вносни стоки и предизвиква ответна реакция в чужбина, влошавайки допълнително пораженията от Голямата депресия.