Конвейерът за производството на злини не трябва да засича. Най-вероятно този мотив е липсвал в решението на Колегията по наказателни дела на Върховния съд на Карелия, която отмени оправдателната присъда на историка и правозащитник Юрий Дмитриев. Но същността на решението е именно в това.

Шефът на карелския "Мемориал" Юрий Дмитриев бе арестуван на 13 декември 2006 г., защото в компютъра му бяха открити снимки на осиновената му дъщеря, която той е снимал гола в ранното й детство. Въз основа на това го обвиниха в производството на детска порнография и развратни действия. В семейните албуми на повечето нормални хора е пълно със снимки на голи бебета. Вероятно в семейния албум на Анатолий Наквас - председателя на Върховния съд на Карелия, няма негови детски снимки в гол вид. Но това може само да свидетелства, че в детството си Анатолий Владимирович е бил лишен от родителска любов. Вероятно именно поради това той е станал част от машината, щамповаща зло и несправедливост.

Покрай прокурора искане за отмяна на оправдателната присъда подаде и бабата на осиновената дъщеря на Юрий Дмитриев. Според нея снимките на голото момиченце сами по себе си свидетелстват за вината на Дмитриев. Бабата е убедена, че тези снимки със самия факт, че се намират в компютъра на Дмитриев - доказано е, че историкът не ги е пращал на никого - опозоряват нея и внучката й. Припомням, че тази най-добра и благородна баба даде родната си внучка на тригодишна възраст в детски дом, откъдето я взе Дмитриев. Сега на тази чувствителна жена й е адски необходимо историкът Дмитриев непременно да умре в затвора.

Предишната медицинска експертиза обяви Дмитриев за психически здрав, не намери сексуални отклонения у него, т.е. установи, че историкът не е педофил. Друга експертиза доказа, че снимките на момичето нямат нищо общо с порнографията. Напълно възможно е при новото разглеждане на делото в безкрайните простори на руското "експертно общество" да се намерят спецове, готови да обявят за порнография дори собствените си паспортни снимки,  а да квалифицират Дмитриев като сериен маниак.

В страна, увиснала на чекистка кука, Дмитриев наистина е извършил престъпление. Разбира се, не това, в което го обвиняват, а много по-тежко. Не стига, че по време на експедициите си той откри масови гробове на жертви на политическите репресии. Че отгоре на всичко започна да публикува списъци със сътрудници на НКВД, участвали в Големия терор. Естествено, наследниците на палачите и продължителите на делата им не можеха да останат безучастни и на своя си език обясниха на правозащитника, че времената може и да са други, но същността на властта си остана предишната.

Върховният съд на Карелия изпрати до руснаците два важни сигнала. Първият е, че машината на злото не засича, а дори да засича, както в случая с оправдателната присъда на Петрозаводския градски съд, незабавно поправя грешката си. И още нещо. В миналото на страната ни има много героични случки и не трябва да се ровичка за някакви си престъпления. Да беше влязъл Дмитриев в "отряда на Путин", да беше започнал да разобличава Telegram, Навални и Ходорковски вместо палачите от НКВД, никой нямаше да рови в компютъра му. И бабата, и прокурорът щяха да бъдат доволни.

--------

* Авторът е коментатор и пише в портала "Ежедневний журнал".