Русия и Саудитска Арабия се споразумяха за безсрочно удължаване на споразумението ОПЕК+. То дава възможност производството на петрол да се регулира по всяко време, съобщи руската държавна агенция ТАСС, като се позова на министъра на енергетиката Александър Новак. Престолонаследникът и управляващ Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман бе в Русия за откриването на Мондиал 2018 и заедно с руския президент изгледаха и първия мач - между Русия и Саудитска Арабия, завършил с 5:0 за домакините.

Споразумението ОПЕК+ бе сключено между членовете на Организацията на страните-производителки на петрол (ОПЕК) в края на 2016 г. и предвиждаше намаляване на производството на петрол през първата половина на 2017 г. с около 1,2 млн. барела на ден. Почти незабавно други 11 държави-производителки на петрол и водени от Русия, се присъединиха към тези споразумения. Сред тях - Казахстан, Азербайджан, Мексико, Оман. Техният дял в намаленото прозиводство беше около 600 хиляди барела на ден.

През май 2017 г. бе решено сделката да бъде продължена за още осем месеца - до март 2018 г. Още тогава се появиха публикации, че по време на срещата, Саудитска Арабия, лидер в ОПЕК, и Русия са се разбрали, че форматът за договаряне може да бъде удължено и след това, което се потвърди и с информацията на ТАСС. 

По думите на Новак, цитирани от агенцията, останалите страни-производителки също подкрепят удължаване на споразумението ОПЕК+. "Просто трябваше да се намери формата на взаимодействие", казва министърът на енергетиката.

Страните от ОПЕК + ще обсъдят на заседанието си във Виена на 22-23 юни въпроса за смекчаване на настоящите квоти за намаляване на производството на петрол. Увеличението на производството се очаква да бъде 1.5 милиона барела на ден и може да започне още на 1 юли.

Отношенията между Русия и Саудитска Арабия, традиционен съюзник на САЩ, се затоплиха след първото посещение на саудитски крал в Москва - през октомври 2017 г.  А визитата на престолонаследника в Сочи за откриването на Световното по футбол ги затвърди.