На днешния ден преди 17 години България направи рязък завой в историческото си развитие. На парламентарни избори на 17 юни 2001 г. партията НДСВ спечели 1 952 513 гласа, които й осигуриха 120 депутатски мандата. Тази партия бе създадена няколко месеца по-рано от завърналия се в България бивш цар Симеон II, наричащ се вече Симеон Сакскобургготски.

Историята за царя, спечелил парламентарни избори в страната си, която вече е република, обиколи целия свят и България бе във водещите новини дълго време. Самият Симеон стана министър-председател. И до днес хора от неговия тогавашен атнураж твърдят, че влизането ни в НАТО през 2004 г. и в ЕС през 2007 г. е негова заслуга. Със сигурност факта, че Симеон бе премиер по това време имаше своето значение. Той е добре познат в цяла Европа, при това в най-висшите й политически среди, тъй като има зад гърба си близо 1000 години царско родословие. Ако се вярва на тогавашните политически клюки дори президентът на САЩ Джордж Буш му е давал път по международни форуми, заслепен от неговото царско достойнство. А в Камарата на лордовете във Великобритания го посрещаха на крака, защото "в сравнение с него те са селяци" по сполучливия израз на тогавашен български депутат от опозицията.

Симеон със сигурност има заслуга за формалното влизане на България в ЕС. От друга страна обаче фактът, че и до ден-днешен България не е пълноправен член на съюза, тъй като над нейната съдебна система тегне мониторинг, също до голяма степен е на сметката на НДСВ. Достатъчно е само да си припомним, че днешният премиер Бойко Борисов и днешният силен човек Делян Пеевски започнаха своите полтически кариери именно от НДСВ.

По време на правителството на Иван Костов, България следваше твърд курс към реформи и бе по-напред в това отношение от съседна Румъния. От правителството на НДСВ насам, последвано от това на тройната коалиция и ГЕРБ реформите забуксуваха и така и не бяха довършени, особени съдебната.

Няма как да не стане дума и за едно друго сравнение. По времето на Костов България изгони руски дипломати заради шпионски скандал. А по време на правителството на НДСВ бе рестартирана АЕЦ "Белене". Фактът, че настоящото правителство, начело с Борисов отказа да изгони руски дипломати и подкрепя АЕЦ "Белене" може би не трябва да е чак толкова голяма изненада, предвид близката ни история и политическия генезис на ГЕРБ.