Еуфория цари в лагера на Хърватия след снощната победа с 2:0 над Нигерия във втория мач от група D на Мондиала в Русия. След равенството на Аржентина с Исландия успехът превръща балканците във фаворити за първото място, макар че в това каре може да се случи всичко и е рано за заключения.

"Знаехме, че трябва да стартираме с победа в тази толкова равностойна група, ако искаме да имаме някакъв шанс да продължим напред, заяви на пресконференцията Лука Модрич, който направи 2:0 от дузпа. - Постигнахме го и сега гледаме към мача с Аржентина, който е изключително важен. Ще бъде трудно, все пак това е Аржентина. Ние знаем силните страни на този отбор. Но сме уверени, че можем да вземем най-малко точка. Първата победа ни дава увереност, докато нашият опонент ще е под напрежение и ще търси само трите точки. Не сме се главозамаяли, работата още не е свършена, знаем това."

Именно Модрич взе наградата за "Играч на мача".

"Сега вече ще мислим за мача с Аржентина. Няма какво да говорим за класата на този отбор. Всички знаят какви играчи има в тази тим, не е само Меси. Но и нашият отбор е силен и срещу Нигерия го загатна. Ще излезем със самочувствие и за победа. Винаги е така, независимо кой е насреща", добави селекционерът Затко Далич пред в. "Спортске новости".

Мачът Аржентина - Хърватия, поначало един от най-интересните в първата фаза, е на 21 юни от 21 часа на стадиона в Нижни Новгород.

Снощи Хърватия наистина само загатна за големия си потенциал, но и това се оказа достатъчно да победи един от най-силните тимове на Африка. 

В 32-ата минута топката рикошира в крака на Етебо и влезе в мрежата на "суперорлите" след ъглов удар - автогол. В 70-ата хърватите стигнаха до 2:0 отново с помощта на корнер. Марио Манджукич беше "преборен" в наказателното поле - дузпа, и безпогрешен Модрич за 2:0.

"Аржентина е голяма сила, но защо да ни е страх? Ние сме силен отбор и тепърва ще го доказваме. Първият мач на голямо първенство винаги е труден, ще намираме скорост", обеща Манджукич пред хърватската преса.

Асът на "Реал" (Мадрид) и компания имаха преимущество във всичко. А нигерийците, които се прочуха преди началото на първенството заради екстравагантните си екипи (снощи играха с резервния) и костюми, не защитиха тази слава с качества на терена.