Германската канцлерка Ангела Меркел, която се бори да предотврати свързана с въпроса за миграцията криза в своето коалиционно правителство, се опитва да организира среща на страни от ЕС, които да обсъдят проблема преди срещата на европейските лидери на 28 и 29 юни. Това предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирайки в. "Билд", съобщи БТА.

Снощи в. "Билд" съобщи на сайта си, че Меркел иска да обсъди възможни решения с Гърция, Италия и Австрия.

"Все още не е прието, на етапа на планирането сме. Не е ясно и кога ще се състои тази специална среща", заявява пред вестника член на италианското правителство.

Според "Билд" е възможно срещата да бъде организирана следващия уикенд. Засега няма коментар от германското правителство.

Сред страните от ЕС няма единодушие относно начина за справянето с големите групи хора, бягащи от конфликти, особено в Близкия изток. Проблемът излезе на преден план тази седмица, след като ново италианско правителство отказа да позволи на кораб със стотици мигранти да акостира на негово пристанище.

Меркел заема твърда позиция, че миграционната политика може да бъде договаряна и прилагана само на европейско равнище. Съюзниците й от баварския Християнсоциален съюз (ХСС) и вътрешният министър Хорст Зеехофер искат едностранни действия.

Според в. "Билд" не е ясно дали Испания и други страни от Балканите ще участват в организираната от Меркел среща.

Общо 629 спасени в морето мигранти пристигат днес в испанското пристанище Валенсия след девет дни в морето, но въпросът за европейския подход към имиграцията остава открит, предаде Ройтерс. Испания се притече на помощ на мигрантите, предимно от Субсахарска Африка, след като Италия и Малта отказаха да позволят на кораба, на който са те, да пусне котва в техни пристанища. Италианското правителство използва кораба, за да покаже антиимигрантската си позиция, а наскоро встъпилият в длъжност испански премиер Педро Санчес демонстрира по-либерално отношение, но проблемите около кораба "Акуариус" подчертаха липсата на единна позиция на ЕС за справянето с потоците от хора, бягащи от бедността и конфликтите.

"Хората идват в Европа, търсейки европейски ценности, солидарност и подкрепа", заяви вчера генералният секретар на Червения кръст Елхаджи ас Си на пресконференция във Валенсия. "Всичко друго е предателство към самата Европа", добави той.

Екип от 2320 души очаква във Валенсия "Акуариус" и двата италиански кораба, които поделиха пътуващите в него, за да направят пътуването по-безопасно. 

Антимигрантските настроения в Италия се засилиха, след като над 600 000 души пристигнаха в страната за последните пет години. Това помогна на националистическата партия "Лига" да стане част от коалиционното правителство. В Испания за момента пристигат далеч по-малко, но броят им нараства бързо. Повечето испанци подкрепят приемането и оказването на помощ на бежанците, показват проучванията на общественото мнение.

Според италианското правителство трафикантите се възползват от неправителствените хуманитарни организации, поради което им забрани да водят в италиански пристанища мигранти, спасени от техни кораби. Италианският твърдолинеен вътрешен министър Матео Салвини заяви във Фейсбук, че "Тези хора трябва да разберат, че Италия повече не желае да насърчава бизнеса с незаконната имиграция, така че ще трябва да намерят други (неиталиански) пристанища, към които да се насочат".

В отговор една от неправителствените организации, "Мишън Лайфлайн", написа на немски език в Туитър "Когато фашистите ни популяризират..." Салвини отвърна с гневен туит, заявявайки, че "обидите и заплахите няма да ни спрат".

"Италианците ще управляват собствената си страна", обеща той.

Няколко часа по-късно италианският министър на транспорта Данило Тонинели отправи в Туитър призив към Холандия, където са регистрирани корабите на организациите, "да ги накара да се върнат у дома". Спасителните мисии на хуманитарните организации нарушават международните правила, защото не разполагат с адекватни за целта средства и може да поставят под заплаха живота на хора, заяви министърът. 

"Мишън Лайфлайн" отхвърли това твърдение.