Двама от пратениците на английския в. "Дейли Мейл" на Световното в Русия - Оливър Холт и Йън Хърбърт, разказват интересни случки на страниците на изданието.

Хърбърт е изпитал "културен шок", когато шофьор на такси е трябвало да попремести два чувала с картофи в багажника, за да побере багажа му. После махнал табелата "Такси" и невъзмутимо я поставил на предната дясна седалка.

Друг случай. Репортерът пристига в Екатеринбург с влак и на гарата с усмивка му поискали 8000 рубли (около 213 лева) за съвсем кратък курс до хотел наблизо. При това в очукан автомобил, който, съдейки по мириса в купето, се използва за селскостопанска дейност.

На въпрос на рецепцията в хотела колко реално струва пътуването от гарата, отговърът бил: "1000 рубли" (27 лв.).

Хърбърт описва премеждия в метрото в Москва, където обявяването на спирките било на такъв английски, че и британци трудно го разбирали. Табелите пък били само на кирилица.

За 1 седмица репортерът е пропътувал 9733 км между пет града - Москва, Казан, Волгоград, Ростов и Екатеринбург. Минал е през неуредици и странности с "Аерофлот".

Неговият колега Оливър Холт, един от най-добрите пишещи журналисти на Острова, награждаван няколко пъти, хвърля по-различна светлина към "обикновените хора" в Русия.

"През миналата седмица с мой колега допуснахме грешка, така започна един от репортажите на Холт. - На път за пресконференция се объркахме при съобщението за спирката и слязохме по-рано от влака от Санкт Петербург до Репино, където е базата на английските национали. И се оказахме по средата на нищото. Следващият влак трябваше да дойде след час. Опитахме да повикаме такси - напразно. Опитахме да намерим спирка за автобус - напразно. А оставаше само половин час до началото на пресконференцията. Моят колега предложи да тръгнем на автостоп. Никога в живота си не съм правил това, но не исках да изпусна пресконференцията. Струваше си да пробваме. И така, аз застанах от едната страна на доста натоварено шосе с палец по посоката, а приятелят ми - от другата. След 60 секунди спря бял ван. Шофьорът му беше младо момче. Той не знаеше и дума английски, а ние - нито дума на руски. Казахме му къде искаме да отидем и той ни помаха да влезем. Трябваше да посмести някои неща, за да се съберем и ни закара до Репино. Когато стигнахме, направи обратен завой, за да ни остави на точното място и да не се налага да пресичаме улицата. Което го отклони с няколко километра. Стиснахме му ръката и му благодарихме, а той просто си тръгна."

Холт е посетил бар с крафт бира в Москва на мача Русия - Саудитска Арабия (5:0). Също така паркове, където играят деца и се разхождат всякакви хора, разговарял е с фенове, журналисти и футболни хора. Искал е да се потопи както в атмосферата, така и в живота на руснаците. Да ги усети.

Ето как свършва материалът му:

"Далеч от хулиганите с ММА ръкавици, далеч от свалените самолети, маниаците хомофоби, Крим, отравянията и проявите на расизъм, далеч от страданията и проблемите на една страна, винаги можеш да намериш подкрепа от обикновените хора.

Големи спортни събития като Световното ни помагат да видим това. Те вадят на показ най-доброто от нас. Припомнете си сърдечността, която извадиха от нас олимпийските игри през 2012 г. и ни погледнете сега. Същото е със Световното. Всичко е до хората, не до правителствата. То ни помага да погледнем едни на други не като врагове, а като братя и сестри."