Не бива да се притесняваме от името Северна Македония. Това заяви пред БНР директорът на Института за исторически изследвания на БАН доц. Даниел Вачков.

"Това, което трябва да ни притеснява е, че все още в учебниците на македонските деца се изказват едни не само исторически неверни твърдения, но и враждебни твърдения. Там децата учат, че в Пиринска Македония след балканските войни и Първата световна война населението е подложено на терор и денационализация. Това е по-опасно от името Северна Македония, защото там се възпитават поколения, на които им се внушава, че братята в Пиринска Македония са подложени на робство, на българско робство", каза доц. Вачков.

"От една страна в учебниците им се твърди, че пиринският край е подложен на денационализация и терор, а същевременно се споменава, че над 250 000 македонци са се установили в България“, добави той.

Според него споровете за историята между България и Македония не водят към добро нито Македония, нито България, а създават едни ненужни проблеми във взаимоотношенията ни.

"Аз вярвам, че от македонска страна ще има разбиране и диалог и че ще възприемат тезата, че историята трябва да ни обединява, а не да ни разделя", каза доц. Даниел Вачков.