Баварските съюзници на германския канцлер Ангела Меркел отрекоха медийната информация, че ще й дадат две седмици, за да постигне европейско решение за мигрантската политика, преди да приложат, в предизвикателство срещу нея, плана на вътрешния министър Хорст Зеехофер бежанци да бъдат връщани още на границата.

Подобно отлагане би успокоило сегашната разпра, която застрашава партньорството на Меркел с баварския консервативен Християнсоциален съюз (ХСС) и дори би могла да сложи край на коалицията й, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Анонимни източници от ръководството на ХСС бяха заявили пред в. "Билд", че партията ще приеме плана, изготвен от Зеехофер, но ще отложи прилагането му за след срещата на върха на ЕС на 28-29 юни. Ако не бъде постигната задоволителна сделка в рамките на ЕС, германската полиция ще започне да връща обратно мигрантите, регистрирани в други страни от ЕС, според информацията на "Билд".

В. "Ханделсблат" също съобщи за отлагане с две седмици. 

Но генералният секретар на ХСС Маркус Блуме заяви, че информацията на "Билд" е "чиста дезинформация".

"Няма никакви договорености в нито една посока", каза той.

18 юни е срокът, поставен от ХСС, да започне прилагането на националния план, който Меркел отхвърля като отрицание на нейната политика на отворените врати от 2015 г., подкопаващо авторитета й. Освен това едностранната германска политика би нанесла удар на шенгенската система на отворени граници, отбелязва Ройтерс.

Макар че Меркел би се зарадвала на отлагането, което би спасило от сегашната криза управляващата коалиция, подобна стъпка в същото време би засилило натиска над канцлера да постигне сделка в ЕС, където разделенията са дълбоки, а темата излезе на преден план през изминалата седмица, след като италианското правителство отказа да приеме кораб със стотици мигранти. 

В отчаян опит да избегне кризата в последния момент, Меркел бе поискала от ХСС да й даде две седмици, за да договори двустранни сделки за мигрантите с европейски партньори, например Гърция и Италия, подобни на споразумението между Турция и ЕС от 2016 г.

Днес правителствен говорител заяви, че Меркел търси разговори с някои страни от ЕС по мигрантската политика преди срещата на върха на ЕС в края на месеца, но отрече информацията на "Билд", че канцлерът се опитва да уреди специална среща на върха по въпроса.

Зеехофер и ХСС - комуто предстои труден регионален вот през октомври - и Меркел неведнъж са били в конфликт заради миграционната политика през последните три години. Кулминацията беше миналата седмица, когато Меркел блокира неговия твърдолинеен план. "Велт ам зонтаг" цитира думите му пред депутати от ХСС по адрес на канцлера: "Не мога да работя повече с тази жена". 

Ако Зеехофер предизвика канцлера и приложи плана си утре, канцлерът би била принудена да го уволни, отбелязва Ройтерс. Дори се говори, че 70-годишният консервативен парламентарен алианс между ХДС и ХСС може да пропадне.

Без ХСС коалицията на Меркел, която включва и социалдемократите, би загубила парламентарното си мнозинство.

Зеехофер заяви пред "Билд ам зонтаг": "Никой в ХСС няма интерес да сваля канцлера или да разваля парламентарния съюз ХДС/ХСС, нито да взривява коалицията". По същество обаче той не показа признаци, че променя позицията си, а други водещи представители на ХСС заявиха, че държат прилагането на новата политика да започне бързо .

Редица видни фигури от ХДС, повечето от които не искат Меркел да падне, макар че предпочитат твърдата политика на ХССС за мигрантите, призоваха за компромис.