Трима души загинаха след силно земетресение в района на град Осака в Западна Япония, съобщиха Ройтерс и ДПА. Според агенция Киодо ранени са над 300 души. Предишните данни бяха за повече от 220 ранени.

Трусът с магнитуд 6,1 стана на дълбочина на 13 километра северно от префектура Осака.

Срутили се бетонни стени убиха 9-годишно момиче в град Такацуки и 80-годишен мъж в Осака. В град Ибараки 84-годишен мъж починал, затиснат от паднала етажерка в жилището му. 

Не е издадено предупреждение за цунами. Съобщава се за неголеми материални щати и за пожари в няколко сгради в резултат на земетресението, станало малко след 8 часа местно време.

Обекти на атомната енергетика не са пострадали в резултат на земетресението, съобщи на сайта си енергийната компания "Кансай електрик пауър", предаде ТАСС. По данни на компанията трусът е довел до прекъсване на електричеството в 170 хиляди домове. Близо 100 хиляди домакинства в района на бедствието останаха без газ. 

Изцяло беше прекратено движението на скоростните и обикновените влакове в югозападната част на остров Хоншу, както и на метрото в град Осака с население от 2,6 милиона души. Парализирано беие и движението в редица участъци на магистралите.

Към канцеларията на премиера Шиндзо Абе беше създаден кризисен щаб. Абе заяви, че правителството прави оценки на щетите и че главният му приоритет е сигурността на жителите. 

 

БТА