Историческото споразумение между Гърция и Македония за името намери позитивен отклик в западната преса.

Македония сменя името и слага край на непримиримия спор с Гърция, пише британският в. "Гардиън". Изданието отбелязва, че след десетилетия един от най-упоритите балкански спорове е приключил на брега на Преспанското езеро, като Македония и Гърция са подписали споразумение, официално възвестяващо нова епоха на мир.

Вестникът коментира, че подписаният документ заличава и последната следа от старата Югославия, а с приемането на новото име Македония не само се преименува, но и в крайна сметка ще промени картата на Европа.

Британското издание "Индипендънт" отбелязва, че церемонията на Преспанското езеро се е състояла, след като гръцкият премиер Алексис Ципрас е оцелял при вот на недоверие.

Изданието коментира също, че макар и подписано от министрите на външните работи на двете страни, сега споразумението ще трябва да бъде одобрено и от парламентите им, а в Македония ще има референдум. "Индипендънт" допълва, че документът, който беше обявен още във вторник, е бил посрещнат с протести и в двете страни.

В. "Дейли телеграф" коментира, че с подписването е сложена точка на спор, тровил отношенията между Гърция и Македония от 1991 г. Изданието допълва, че този спор е един от най-дълго продължилите дипломатически спорове в света, като е започнал преди 27 години с обявяването на независимостта на Македония, но корените му са векове назад.

Вестникът коментира, че двамата премиери Зоран Заев и Алексис Ципрас, които са родени само с няколко месеца разлика през 1974 г., не са отстъпили пред силно враждебни реакции в своите страни, за да бъде сключено споразумението. Изданието допълва, че Скопие се надява да получи дата да започне преговори за присъединяване към ЕС на срещата на върха на Съюза в края на месеца, както и покана за присъединяване към НАТО в средата на юли.

Американският в. "Ню Йорк таймс" отбелязва, че подписаният документ проправя пътя за разширяване на ЕС и НАТО. Вестникът допълва, че въпреки подписването на споразумението и от двете страни на границата е имало ожесточение и изтъква в тази посока съпротивата срещу документа и в Гърция, и в Македония.

В. "Файненшъл таймс" пише, че церемонията по подписването на споразумението е била помрачена от протести.

Германското списание "Шпигел" коментира, че Ципрас се надява с това споразумение да бъде възприет като политик от международна величина и че иска да влезе в учебниците по история като човека, решил сложен национален проблем, който в продължение на четвърт век различни правителства не са могли да решат.

Повечето от изданията определят споразумението като историческо.