Президентите Владимир Путин и Доналд Тръмп договарят среща през юли, пише в. "Комерсант".

"Многобройни изтичания" на информация и дипломатически източници на вестника потвърждават съобщение на "Вашингтон пост", че разговорът между двамата лидери може да бъде обвързан с участието на Тръмп в лидерския форум на НАТО в Брюксел, насрочен за 11 и 12 юли.

Събеседници на изданието обаче допускат, че президентската среща може и да се провали. Мнозина в Белия дом са против нея и твърдят, че за Доналд Тръмп тя ще има смисъл само при пробивна договореност поне по един от ключовите проблеми в руско-американския дневен ред.

Москва също потвърждава, че двамата лидери вероятно ще се срещнат през юли, но се изказва много предпазливо, избягвайки подробности, отбелязва всекидневникът.

"Комерсант" сравнява графика на Тръмп с този на Путин и стига до извода, че оптимален "прозорец на възможности" за руско-американска среща на върха са датите 13 и 14 юли.

За Тръмп е по-логично да участва в такава среща не преди форума на НАТО, а веднага след него, за да я превърне в "хит" на своята европейска обиколка, пояснява "Комерсант". Най-подходящо място за президентската среща според него е Виена.

Австрийската столица може би е най-приемливото място за двете страни от дипломатическа гледна точка, смята и руският дипломат Андрей Бакланов.

"Въпросът за такъв разговор отдавна е назрял и дори презрял. Липсата на преговори за Сирия на най-високо равнище, на взаимодействие във военната сфера и по други ключови проблеми на сигурността става просто опасна. В този смисъл срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин, ако се състои, ще създаде нов, по-благоприятен климат в отношенията между Москва и Вашингтон. Същевременно никой не бива да има завишени очаквания, тъй като днешната администрация в Белия дом до последно време изглеждаше неприспособена за трайни договорености", коментира Бакланов.

БТА