Украинската държавна компания "Нафтогаз" обжалва пред Апелативния съд на Швеция заповедта за спиране на изпълнението на решението на арбитража в Стокхолм, според което руската "Газпром" трябва да плати $2.6 милиарда, съобщи търговският директор на украинската фирма Юрий Витренко.

"Днес имахме изслушване пред апелативния съд в Швеция, който разглежда жалбата срещу арбитражното решение. За разлика от арбитража, чиито правила забраняват публичността, в апелативния съд не е така. Затова всеки може да го прочете - много е интересно!", пише Витренко в страницата си във Facebook.

Досега "Газпром" успя да постигне само спиране на изпълнението и "Нафтогаз" ще поиска санкции за руската компания "за такива нечестни действия", подчерта Виторенко.

"Ние ще принудим "Газпром" да плати пълния си дълг и да възстанови всички разходи, свързани с това", обеща той.

Шведският апелативен съд на окръг Свеа спря изпълнението на решението на арбитража в Стокхолм на 13 юни, което е относно транзитния договор между "Газпром" и "Нафтогаз". Така украинската компания "Нафтогаз" бе лишена от основания за конфискуване на активи на "Газпром" в чужбина.

От "Газпром" съобщиха, че заповедта на апелативния съд ще бъде използвана като мотив за обжалване на вече наложени обезпечителни мерки върху активите на руската компания в Швейцария и Холандия.

От 2014 г. "Газпром" и "Нафтогаз" спорят в Стокхолм за договорите за транзит и доставка на газ за Украйна. След двете постановени решения арбитражът разпореди на руската компания да плати на украинската около $2.6 млрд. и да транзитира в периода 2018-2019 г. през Украйна не по-малко от 110 млрд. куб. метра годишно (транзитни такси - $2.35 милиарда годишно).

"Газпром" подаде жалби срещу двете решения. Паралелно с това руската компания подаде молба пред арбитража за предсрочно прекратяване на договорите си с Украйна за доставки и транзит на природен газ. Документите бяха внесени в началото на март т.г.

По инициатива на "Нафтогаз" на 29 май започна процесът на принудително събиране на 2.6 млрд. долара от "Газпром". Съобщение за замразяване на активи заради украинския дълг бе получено от "Северен поток 2" (оператор на проекта "Северен поток-2", 100% собственост на "Газпром").

Съдебните изпълнители се появиха и в офиса на "Северен поток" (оператор на "Северен поток"). На 5 юни "Нафтогаз" съобщи, че арестите на активите на руската компания продължават - този път в Холандия. Какви точно, "Нафтогаз" не уточни. "Газпром" заяви, че не е получил официално уведомление.